Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. července 2015 14:29
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Připravuje se nejhlubší bazén světa, který dokáže simulovat i podmínky vesmírného prostoru

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

V anglickém městě Colchester bude v budoucnosti pravděpodobně vybudován nejhlubší bazén světa. Hloubka i délka bude 50 metrů a kromě jiného bude bazén schopen napodobit podmínky vesmírného prostoru.

Britská University of Essex v současné době diskutuje o realizaci netradičního, ale úchvatného konceptu. Jedná se o vybudování nejhlubšího bazénu světa, ve kterém by bylo kromě jiného možné simulovat podmínky vesmírného prostoru a také hlubin moře. Bazén by měl dosahovat asi 50 metrů na délku a stejně tak by měl být i hluboký. Pro srovnání stojí za to uvést, že bazén agentury NASA v Houstonu má na hloubku jen 12 metrů. V současnosti má nejhlubší bazén (Y-40 v Itálii) hloubku 42 metrů.

A k čemu by měl bazén sloužit? Díky svým rozměrům a možnostem by se stal předním evropským střediskem využívaným například pro různá cvičení, vývoj nebo také vesmírný výzkum. Byl by tedy významně prospěšný i pro budoucí kosmické programy. 

V návrhu umělce hloubka ukazuje „jen“ 40 metrů, měla by být ale 50

Připravuje se nejhlubší bazén světa, který dokáže simulovat i podmínky vesmírného prostoru

Cena projektu by se podle předběžných odhadů měla vyšplhat na necelých 57 milionů eur. A co se týče umístění bazénu, tak by měl být vybudován v anglickém městě Colchester, nedaleko zmíněné University of Essex. Na vývoji se kromě samotné univerzity podílí také firma Blue Abyss

Podle Johna Vickerse, generálního ředitele colchesterské společnosti Blue Abyss, je město ideální místem pro stavbu. Kromě blízkého letiště a přístavu se zde nachází totiž také sídlo znamenitého kampusu univerzity. Prostory univerzity potom nabízejí výbornou výzkumnou základnu. Stejně tak se projekt zamlouvá tajemníkovi univerzitní fakulty, Brynu Morrisovi, který věří, že projekt bazénu „skvěla zapadá do silných stránek univerzity“. Co na projekt říkáte vy? 

Domů
Sdílet
Diskuse