Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. ledna 2016 13:26
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Šikovný vynález z Brna pomáhá ušetřit až polovinu vody spotřebované v domácnosti. O co se jedná?

TECH BRNO
Uložit Uložené

Brněnská firma Watersavers zásobuje domácnosti téměř po celém světě unikátním vynálezem, který pomáhá razantně snížit zbytečně vysokou spotřebu vody.

Rodinná firma Watersavers se sídlem v jihomoravské metropoli zásobuje řadu světových zemí vynálezem s unikátní konstrukcí, díky níž je možné výrazně snížit spotřebu vody, a to dokonce aniž by si toho členové domácnosti povšimli, nebo jakýmkoliv způsobem pociťovali její nedostatek. Jedná se o speciální druh takzvaného perlátoru, což je provzdušňovací zařízení, které po instalaci do vodovodních baterií přispívá k šetření používané vody. Některé perlátory k tomuto účelu mohou využívat principu kovových sítěk, které průtok vody zjemňují, jiné druhy zase proud přímo omezují, zatímco vytváří iluzi plného proudu díky vzduchovým bublinkám. I přesto však může být spotřeba vody zbytečně vysoká, stejně jako s ní spojené účty.

Šikovný vynález z Brna pomáhá ušetřit až polovinu vody spotřebované v domácnosti. O co se jedná?

Perlátory nejsou žádnou převratnou novinkou, čím má být ale ten od Watersavers výjimečný? Od těch běžných se má vynález brněnské společnosti lišit zejména v tom, že díky němu voda z kohoutku vytéká pouze po jeho obvodu, takže neproudí v klasickém plném válci, ale pouze v dutém. „S naším perlátorem se dá spotřeba snížit i na čtyři litry za minutu,“ uvedl pro Ihned marketingový manažer Watersavers Tomáš Pártl s tím, spotřeba s běžným druhem bývá zhruba kolem 14 litrů a víc. Rozdíl v tomto případě může být skutečně markantní. Firma se specializuje ale také na šetřiče do sprch či záchodů a v závislosti na nastavení průtoku pak může být výsledná spotřeba vody celkově až o 50 procent nižší.

Doporučeno
Miroslav pracuje čtyři roky uprostřed brněnského Cejlu. „Romové jsou nuceni pracovat načerno, bydlí kvůli tomu nedůstojně,“ říká Miroslav pracuje čtyři roky uprostřed brněnského Cejlu. „Romové jsou nuceni pracovat načerno, bydlí kvůli tomu nedůstojně,“ říká 7. dubna 2024 13:30

Nižší spotřeba vody pak znamená také nižší spotřebu energie potřebné na její ohřátí. „Ohřev jednoho metru krychlového vody stojí v rozpětí mezi 150 až 350 korunami, takže u čtyřčlenné rodiny může jít o částku, která se blíží osmnácti tisícům korun za teplou vodu na rok,“ dodává na závěr Pártl. 

Svůj vynález moravská firma představila již v minulosti a díky velkému zájmu plánuje expanzi. V současné době výrobky dodává do Francie, Ruska, Řecka, Maroka, Slovinska, na Maltu, Slovensko, ale také až do Indie a Thajska. V budoucnosti se k tomu seznamu zemí má připojit také USA, Španělsko Rakousko a Portugalsko. V loňském roce společnost zaznamenala obrat 10 milionů korun a s chystaným rozšířením vývozu se očekává asi třetinový nárůst tržeb. Momentálně je šetřiči Watersavers údajně osazeno téměř 40 tisíc domácností.  

Domů
Sdílet
Diskuse