Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. ledna 2016 16:33
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Desítka hororových knih, které tě naplní hrůzou, mrazením v zádech a číst je budeš se zatajeným dechem

KULTURA
Uložit Uložené

Hororové knihy často nabízejí mnohem intenzivnější prožitek než filmové zpracování.

Nečekám, že naši čtenáři patří mezi lidi, kteří používají kartičku do knihovny častěji než Instagram, avšak určitě se mezi vámi najde většina těch, kteří knihu už někdy otevřeli. Jelikož přečíst celou knihu může zabrat pěknou řádku dnů/týdnů či dokonce měsíců, je nutné volit tituly, které vás nezačnou v polovině nudit. A jelikož my vás toho chceme ušetřit, a protože hororový žánr patří mezi ty nejzajímavější, nejinovativnější a nejoriginálnější, zvolili jsme desítku toho nejlepšího, co byste si měli přečíst v rámci této kategorie. Připomínám, že jsme volili i tituly, které nejsou notoricky známé, avšak nabídnou napínavý zážitek, který člověku s dobrou fantazií může způsobit řádné mrazení v zádech. Od každého autora jsme vybrali jen jedno dílo.

Desítka hororových knih, které tě naplní hrůzou, mrazením v zádech a číst je budeš se zatajeným dechem
Zdroj: goodreads.com

Books Of Blood (Vol. 1-3)

Clive Barker 

1984

Tento sborník povídek (a jeho další pokračování) jsou to, co vyšvihlo Cliva Barkera do pozice superstar na poli fantasy/hororové literatury. Ukázali nám jeho nezměrný smysl pro detail, estetiku a jeho zvláštní posedlost v protikladech, mezi nimiž vyniká především bolest a potěšení, fyzické a nehmotné, fantazie a realita. Mnoho příběhů z této sbírky bylo zfilmováno do celovečerních filmů o různých kvalitách. Od Rawhead Rexe přes Candymana až k The Midnight Meat Train. Zvláštností povídek je jejich syrovost, která se projevuje především v popisu nechutných scén, ale nešetří se ani se sexualitou. Pokud si prostě chcete přečíst něco divného a drsného, avšak zároveň originálního a nepochybně kvalitního, teď už víte po čem sáhnout. 

Desítka hororových knih, které tě naplní hrůzou, mrazením v zádech a číst je budeš se zatajeným dechem
Zdroj: goodreads.com

Let the Right One In 

John Ajvide Lindqvist

2004

Pokud nás žánr fikce něco v posledních letech naučil, je to skutečnost, že upírský žánr už dávno nikoho nevzrušuje a vlastně je ve své podstatě nudný. Avšak švédský spisovatel John Ajvide Lindqvist vdechl tomuto již zdánlivě přežitému žánru nový život. Ve svém románu Let the Right One In vypráví příběh malého, šikanovaného chlapce jménem Oskar a jeho nové sousedky a zároveň i kamarádky Eli. Eli je geniální, avšak neustále smrtelně bledá, špinavá a páchnoucí (už asi tušíte co přijde). Přichází pouze v noci, avšak pro Oskara je ona více než kdokoli jiný tou pravou oporou v jeho osamělosti. Příběh je plný krvavostí, detailních popisů nechutností nebo nečekaných zvratů, avšak ve své podstatě se jedná o strhující příběh o lásce upíra a člověka, který si však na nic nehraje a vyloží nám karty v úplné surovosti. 

Desítka hororových knih, které tě naplní hrůzou, mrazením v zádech a číst je budeš se zatajeným dechem
Zdroj: goodreads.com

Dracula

Bram Stoker

1897

Příběh hraběte Draculy je jednou z největších klasik hororu, a přestože už oslavil již více než stoleté výročí, nesmí v našem výběru chybět. Především pak pro jeho nekončící popularitu, která za ta léta neklesla, a to lze vidět zejména ve filmové a knižní tvorbě. Výše zmíněné Let the Right One In, série True Blood nebo pochybný Twilight dokazují, že příběhy o upírech na popularitě neztrácejí ani ve 21. století. Skutečností je, že Bram Stoker postavu upíra ve své knize nevymyslel, ta vznikla už s románem The Vampyre od Johna Polidoriho v roce 1819. Ale Dracula Brama Stokera dal příběhům o upírech tvar, který se užívá dodnes, tvar v němž se snoubí krvavost, romance a horor v úhledném sametově rudém kabátku. Věřím, že příběh knihy není až tak nutné představovat a každý by si tento román ve formě deníkových zápisků měl přečíst. 

Desítka hororových knih, které tě naplní hrůzou, mrazením v zádech a číst je budeš se zatajeným dechem
Zdroj: goodreads.com

The Exorcist

William Peter Blatty
1971

William Peter Blatty je spisovatel, který je v dnešní době známý především díky oscarovému scénáři, který adaptoval z vlastního románu, než pro originální dílo samotné. Na rozdíl od The Shinning od Stephena Kinga se snímek příliš neodchýlil od knihy, což by ovšem nemělo fanoušky hororu ani v nejmenším odradit od toho, aby po této knize sáhli. Příběh je opět, stejně jako u Draculy notoricky známý, ve zkratce jde o malou holčičku, kterou posedne ďábel a příběh se točí kolem snahy démona z jejího těla vymítat. Blattyho román má na rozdíl od filmového provedení více času na řádné uvedení všech klíčových hráčů příběhu, především otce  Damiena Karrase, jehož strach je zde líčen velmi podrobně. Ve filmu, plném neuvěřitelností, je stále možné zavřít oči nebo odvrátit zrak. V románu však Blatty po čtenáři žádá, aby si představil opravdu děsivé věci. A hlubiny lidské představivosti budou vždy děsivější místo, než filmová střižna. 

Desítka hororových knih, které tě naplní hrůzou, mrazením v zádech a číst je budeš se zatajeným dechem
Zdroj: goodreads.com

It

Stephen King

1986

Stephen King je jméno, které na našem listu rozhodně chybět nesmí. A za jeho tvorbu jsme vybrali tisícistránkový román It. Ten je ze všech knih od Kinga asi nejstrašidelnější, nejvíce znepokojující a nejvíce kultovní pro hororový žánr. Román má dvě dějové linky, přítomnost a minulost (s rozpětím několika desítek let), které vypráví o protagonistech, kteří jsou vlastně takovým výběrem stereotypů (šprt, tlusťoch, neduživý chlapec..). První linie popisuje jejich dětství, v barvách Ameriky v 50. letech. King vždycky byl a nadále je posedlý pohnutými lety raného dospívání. Titulní “zloduch“ It, je nejspíše spisovatelův nejikoničtější výtvor, interdimenzionální bytost čisté zlomyslnosti a cizího myšlení, která však na povrchu vypadá o mnoho jednodušeji. Zlý klaun, který zabíjí děti? To zní vskutku hrozně, avšak k překonání tohoto netvora nestačí zbraně, děti budou muset zapojit i vlastní víru k překonání největší zbraně jejich soka, čímž je strach, fobie a schopnost přinutit celé město, aby zapomnělo na zvěrstva, kterých se dopouští. Konec románu je často označován za slabé místo a já s tím bohužel mohu jen souhlasit, avšak kniha je spíše o průběhu, který je děsivý jak v 50., tak v 80. letech, v nichž se hrdinové pokouší navždy uspat hrůzu nahánějící monstrum z kanálů.

Desítka hororových knih, které tě naplní hrůzou, mrazením v zádech a číst je budeš se zatajeným dechem
Zdroj: goodreads.com

The Complete Fiction of H.P. Lovecraft

Howard Phillips Lovecraft

1917 - 1935

Pokud jste fanoušci hororu a ještě jste nečetli nic od Lovecrafta, měli byste svoji chybu urychleně napravit. Abyste si užili čtení jeho již poměrně starších povídek více, potřebujete být alespoň trochu zasazeni do kontextu. Důvod, proč je Lovecraftovo jméno úderné i dnes (za svého života byl téměř neznámý) není, že jeho psaní inklinovalo k rozlehlosti a účelným archaismům a i na svoji dobu se v jeho příbězích objevovala málo používaná slova. To, co z něj dělá opravdu pamětihodné jméno je totiž zejména jeho fantazie a jeho pojímání hrůzných příběhů z dalekého vesmíru a povídek, které se klenou přes všechny věky časů. Americký, potažmo i světový, horor byl v té době ponořený v tradici Poeových příběhů zabalených v tajemnu a povídkách o zlých lidech, kteří dělají zlé věci nebo ve filmových monstrech studia Universal. Lovecraftova monstra (a i příběhy) jsou však daleko větší v měřítku a spadají někam mimo oblast našeho porozumění. Jeho hlavní protagonisté jsou lidé, kteří zcela bezmocní a neschopní vzdorovat osudu a nemají šanci cokoli pochopit, či snad změnit. 

Desítka hororových knih, které tě naplní hrůzou, mrazením v zádech a číst je budeš se zatajeným dechem
Zdroj: goodreads.com

Haunting of Hill House
Shirley Jackson
1959

Když se vydáte napříč historií literatury, zjistíte, že Haunting of Hill House (česky Dům na kopci) není jen kniha, která navrací moderním duchařským příběhům druhý dech. Je to ta nejlepší moderní duchařina vůbec. Příběh o strašidelném domě z pera Shirley Jackson vypráví o  Dr. Johnu Montagueovi a Eleanor Vance, o které se toho příliš neví. Pomáhá jim i doktorova asistentka a umělkyně Theodora a dědic domu Hill House Luke Sanderson. Čtveřice zkoumá starý, tmavý a mrazivě chladný zámek, který se občas jeví jako labyrint. Pokoje, zdá se, se přesunují samy od sebe, architektura nedává smysl, takže panství by bylo strašidelné i bez duchů. Těch se však také dočkáme. Avšak srdce Hill House není nutně jen teror, který pomalu ale jistě bobtná uvnitř domu. Co je nejvíce znepokojující je vliv domu, který doráží na duševní stav mladičké, křehké Eleanory. Na motivy knihy byl natočen i nepříliš přesvědčivý film.

Desítka hororových knih, které tě naplní hrůzou, mrazením v zádech a číst je budeš se zatajeným dechem
Zdroj: goodreads.com

Ghost Story

Peter Straub 

1979

Král hororového žánru Stephen King prohlásil toto dílo v roce 1981 nejlepší knihou ve svém žánru. To už samotné napovídá tomu, že kniha s tak prostým názvem bude mít složitý, originální a perfektní zápletkou opředený děj. Jistě jste už všichni slyšeli desítky duchařských příběhů a vlastně vás už ani nebaví a nepřekvapí. Ale tento vícevrstvý příběh o paranormální pomstě, vyprávěný z pohledu čtyř stárnoucích mužů, kteří zabíjejí čas vyprávěním strašidelných příběhů, má v sobě něco velmi vzrušujícího. I když to Straubovi trvalo pár let, než se dostal na pole hororu, Ghost Story byl jeho první a velký úspěch i u kritiky. 

Desítka hororových knih, které tě naplní hrůzou, mrazením v zádech a číst je budeš se zatajeným dechem
Zdroj: goodreads.com

Frankenstein 
Mary Shelley
1818

Co by to bylo za žebříček hororových knih, kdyby v něm chyběl Frankenstein. Tato kniha není jen kultovním hororovým románem. Je to spíše kompletní posun v pohledu na to, co je hrůza a co hrůza může být. Děj knihy vypráví o pochybném vědci Victoru Frankensteinovi, který v průběhu knihy dosáhne svého osobního velikého cíle - vytvoří groteskního humanoida. Ten však není ničím jiným, než monstrem sešitým z kousků těl. Čtenář sleduje, jak hlavní protagonista opustí své nechtěné “dítě“ a nechá ho samotné klopýtat světem a žádat se odpovědí na nevysvětlitelné otázky. Chodící a dokonce i mluvící vědecký zázrak cítí, miluje a trpí odpornými reakcemi bezcitného lidstva, které se k němu staví jako ke zrůdě. My čtenáři jsme tímto románem získali novou věc, které se můžeme bát: sami sebe. 

Desítka hororových knih, které tě naplní hrůzou, mrazením v zádech a číst je budeš se zatajeným dechem
Zdroj: goodreads.com

Ring

Koji Suzuki

1991

Japonský horor patří mezi ty nejkvalitnější a jedny z mála, které dokážou vystrašit i opravdu otrlého diváka. Ani zde není výjimkou, že povedená televizní adaptace pochází z knižní předlohy. Kruh není jen film o Samaře, jak ho známe z americké televizní produkce, avšak napínavý a mrazivý horor. Příběh hovoří o videokazetě, po jejímž zhlédnutí máte týden na to, abyste vykonali blíže nespecifikovaný čin, jinak zemřete. Přesně týden po zhlédnutí videopásky, čtyři mladí lidé umírají jeden po druhém na srdeční selhání. Asakawa, tvrdě pracující novinář je zdrcen smrtí své neteře. Jeho vyšetřování ho vede z metropole Tokia, které se hemží obavami moderní společnosti, až na japonský venkov - do horského střediska, na sopečný ostrov, a venkovskou kliniku, pronásledované minulostí. Jeho snaha o vyřešení záhady je zároveň závodem o čas a čtenáři nezbývá než lapat po dechu. 

Domů
Sdílet
Diskuse