Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. ledna 2016 21:40
Čas čtení 0:00
call_me_andy

Toto jsou první bezpilotní automobily v Londýně. A můžete se s nimi svézt i vy!

Uložit Uložené

V Londýně se rozšíří linka automobilů bez řidiče i mimo letiště Heathrow, svezte se v článku s námi!

Londýn je v mnoha ohledech pokrokové město a již několikrát ve své historii dokázalo, že se inovací nebojí. Ať už to bylo v roce 1863 při vybudování první podzemní dráhy či v roce 2011, kdy se zde uskutečnil premiérový přenos opery do kin ve formátu 3D. Teď se ale britským firmám Westfield Sportscars, Heathrow Enterprises a Oxbotica podařil další přelomový krok. V Londýně zprovoznily první "autodráhu" s auty, které nepotřebují řidiče.

Tyto tři společnosti se rozhodly spolupracovat a udělat pro Londýn unikátní dopravní systém. Každá ze společnosti přispěla do projektu svými zkušenostmi a dohromady vytvořily skvělý celek. Firma Westfield navrhovala a testovala vozy, Heathrow Enterprises pracovala na softwaru a Oxbotica měla na starosti mapování, lokalizování a plánování trasy, po které budou automobily jezdit. Tento projekt dostal název GATEway (Greenwich Automated Transport Environment) a stál 8 milionů britských liber.

Toto jsou první bezpilotní automobily v Londýně. A můžete se s nimi svézt i vy!

Auta budou využívána pro celou řadu úkonů, nevyjímaje přepravu osob, autonomního parkování či budou použity jako zásobovací dodávky. Zároveň budou určeny pro testování veřejnosti na reakce s vozidly bez řidičů.

Momentálně je možné použít kapsle bez řidiče pro zkrácení trasy z parkoviště u letiště Heathrow přímo k odbavovacím branám. Z parkoviště na letiště dojedete za 6 minut a na okolní krajinu se budete koukat v rychlosti 40 km/h.

V současné době ještě není rozhodnuto o další trase automobilů, ale projekt počítá s tím, že budou jezdit kolem obytné části Greenwiche, stanice metra North Greenwich a v okolí O2 centra.

Toto jsou první bezpilotní automobily v Londýně. A můžete se s nimi svézt i vy!

Další trasa pro bezpilotní automobily se budou zkoušet v průběhu tří měsíců. Každý automobil pojme 6 pasažéru a stevarda, bude-li třeba.

Domů
Sdílet
Diskuse