Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. února 2016 21:00
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

iPhone, iMac, iPad: Co znamená malé písmenko „i“ na začátku názvů produktů od Apple?

TECH IPHONE
Uložit Uložené

Poprvé se objevilo v roce 1998, kdy začalo moderní éru kalifornského giganta.

Když Steve Jobs před téměř dvěma dekádami představil vůbec první iMac, každý si začal klást jednu celkem pochopitelnou otázku - co znamená písmeno „i“ na začátku jeho názvu? Málokoho by však tehdy napadlo, že to zčásti souvisí právě s internetem, který během 90. let zažíval asi největší rozmach. Spotřebitelé v té době prostě potřebovali zařízení na jednoduchý a hlavně rychlý přístup k obrovskému množství informací umístěných na takzvané digitální dálnici. A tento významný osobní počítač od Apple jim to všechno umožňoval.

iPhone, iMac, iPad: Co znamená malé písmenko „i“ na začátku názvů produktů od Apple?

V písmenku je samozřejmě mnohem více významů (viz výše), než jen internet. Během představování iMacu bývalý šéf Apple totiž prozradil, že unikátní název reprezentuje i individualitu, která představuje podstatnou část marketingové strategie výrobce spotřební elektroniky až dodnes. Od té doby získala tuto drobnou, ale o to podstatnější část v názvu celá řada dalších produktů z jeho portfolia, a to od hardwaru, přes služby až po software. Existují ale i výjimky, za kterou můžeme označit Apple TV nebo inteligentní hodinky Apple Watch. A důvod, proč tyto názvy neobsahují „i“, se také dá relativně jednoduše vysvětlit. Obchodní značky iWatch a iTV získaly jiné společnosti, které si je chtěly ponechat ve vlastnictví.

iPhone, iMac, iPad: Co znamená malé písmenko „i“ na začátku názvů produktů od Apple?
Domů
Sdílet
Diskuse