Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. dubna 2016 15:32
Čas čtení 0:00
Dominik Vetrák

Na place Kobry 11 aneb zajímavosti z nesmrtelného seriálu, o kterých jste (možná) nevěděli

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Kolik partnerů již Semir vystřídal a kolik aut bylo od začátku vysílání zničeno?

I nadále pokračujeme v sérii článků o zajímavostech ze známých seriálů. Po Breaking Bad jsme si na paškál vzali Dva a půl chlapa a dnes se podíváme na seriál, který běží v televizi snad nejdéle. Řeč je o německém akčním krimi Kobra 11 od RTL. V Německu začne na podzim 21. série, zatímco u nás běží 16. Seriál není tak propracovaný a nenabízí tolik zajímavostí, jako předešlé dva, takže se do toho pusťme po hlavě.
 
Náklady na produkci se zvyšovaly exponenciálně s pokračováním děje a dalšími sériemi. Momentálně vyjde natáčení jedné epizody na cca 11 milionů korun. Není známo, kolik aut se jim už za celou dobu vysílání podařilo zničit, ale hovoří se o čísle blížícím se hranici 5 000. Vozidla se vykupují z bazarů a některá jsou i speciálně upravovaná. Seriál má však i partnerskou smlouvu, například s takovým BMW. Jen těžko by si dovolili zničit tolik luxusních vozů bez pořádných sponzorů. Dnes má příběh dálničních policistů již téměř 300 částí a vystřídal již mnohé lokace. Ze začátku se točilo v Berlíně, dnes je to již výhradně Kolín nad Rýnem. Některé epizody však děj zanesl do Paříže, na Mallorku, do Turecka či na Floridu nebo do Belgie. Průměrně se natáčení zúčastní přes 100 lidí. Některé náročné kousky jsou dodělané i počítači, ale jde o skutečně zanedbatelný počet scén.

  • První pilotní film Bomby na 92. kilometru měl v Německu premiéru 12. 3. 1996. Sledovalo ho více než 10 500 000 lidí.
  • Průměrná sledovanost jedné epizody v Německu je 8 milionů diváků, jednu epizodu sleduje průměrně 9,5% Němců, 53% všech fanoušků seriálu jsou ženy. Seriál je s velkým úspěchem vysílán v mnoha zemích světa.
  • Akční scény jsou snímány až 16 kamerami.
  • Jedna epizoda se průměrně natáčí 3 týdny a zničí se v ní průměrně od 10 do 25 aut.
  • V jedné z epizod 19. série si zahrál i Ralf Schumacher. Šlo o nejdražší část vůbec.
  • Nejdražší vůz, jaký se v seriálu objevil, byl Maybach Exelero v hodnotě 243 milionů  korun.
  • Policejní stanice byla postavena pro potřeby seriálu
  • V počtu akčních scén s automobily překonala Kobra 11 již všechny možné rekordy
  • Erdogan Atalay (Semir) dělá většinu kaskadérských kousků bez dabléra. Zlomil si tak i krční obratel
  • Kvůli natáčení seriálu byly častokrát uzavřeny dálnice
  • Některé kamery jsou umísťovány do tzv. crashboxů, jinak by se nedaly natočit jisté scény zblízka
  • Pro potřeby natáčení se vybudovaly i 2 kilometry dálnice, co vyšlo produkci na cca 54 milionů korun

Kromě toho všeho vás bude asi zajímat, kolik partnerů již Semir vystřídal a proč někteří z nich odešli. Pojďme tedy pěkně od začátku. Ještě než vstoupil do seriálu Erdogan Atalay jako Semir Gerkhan, otevřela ho dvojice detektivů Frank Solte a Ing Fisher. Ing umírá, a tak na jeho místo nastupuje Semir. Následující text může obsahovat spoilery i k budoucím sériím, které se v Česku ještě nevysílají.

Na place Kobry 11 aneb zajímavosti z nesmrtelného seriálu, o kterých jste (možná) nevěděli
Zdroj: RTL


Partnerství Franka Solteho a Semira vydrželo jen první sérii. Frank na jejím konci beze slova zmizí a je nahrazen Andrém Fuxem (Mark Keller). André vydržel 2 série a na vlastní žádost seriál opustil. Scénáristé to vyřešili tím, že ho zabili harpunou. Jeho tělo padlo do moře, ale nikdy se nenašlo. André se znovu objevuje v 18. sérii, zachraňuje Semira, ale ukáže se, že je z něj zločinec a nakonec znovu umírá.
 
Andrého nahradil Tom Kranich (René Steinke), který vydržel 3 série. René Steinke začínal cítit únavu, se seriálem skončil, a tak ho nahradil Jan Richter (Christian Oliver). Ten byl snad nejméně oblíbeným parťákem Semira. Ohřál se na dvě série, jen aby se opět vrátil Tom Kranich v podání René Stainkeho. Jeho návrat si vyžádali zejména diváci. Po dalších 3 sériích se ale Steinke rozhodl seriál opustit definitivně, a to tragickou smrtí své postavy, kterou později pomstil sám Semir s tehdy již dalším parťákem - Chrisem Ritterem (Gedeon Burkhard, známý z Komisaře Rexe). Semir si po prvotních neshodách s Chrisem velmi dobře rozumí, ale po dvou sériích je Chris zabit. Jeho vrajh je zatčen hned v úvodu 13. série.

Na place Kobry 11 aneb zajímavosti z nesmrtelného seriálu, o kterých jste (možná) nevěděli
Zdroj: RTL

Na jeho místo nastupuje Ben Jager (Tom Beck), který je po Tomovi Kranichovi nejoblíbenějším Semirovým parťákem. Vydržel 5 a půl série, ale pak se rozhodl pokračovat ve své hudební kariéře a policejní oddělení opustil (zpěvákem je i jeho představitel - Tom Beck). Není vyloučeno, že se ještě do seriálu vrátí, ale tvůrci to mezitím zkoušejí s jinými parťáky. Sedmý partner Semira Gerkhana se jmenuje Alex Brandt, ale příliš si na něj nezvykejte. Vydržel jen necelé tři série, aby byl nahrazen celkově 8. kolegům pro našeho automobilového hrdinu, který už za těch 20 let stihl parodovat MacGyvera či Jamese Bonda, a to mladíkem Paulem Rennerem (toho budete znát, protože jeho představitel, Daniel Roesner, si už v seriálu zahrál postavu jménem Tacho). Všechny herce a zároveň Semirovy parťáky najdete pohromadě zde.

Na place Kobry 11 aneb zajímavosti z nesmrtelného seriálu, o kterých jste (možná) nevěděli
Zdroj: RTL

Není známo, dokdy se seriál bude vysílat, protože ho už opustili mnohé oblíbené a známé postavy i kvůli věku či faktu, že je to už prostě přestalo bavit, ale těch 10 partnerů by Semir docela reálně mohl vystřídat. Možná se objeví i nějaké postavy z minulosti a možná se nakonec Kobra 11 bude natáčet i za dalších 5 či 10 let. To je ve hvězdách. Znelíbit se to může i Erdoganu Atalayaovi, představiteli Semira. Skutečně si tento seriál bez něj neumíme představit jak v Česku, tak ani v Německu či jiných zemích. Kobra je celosvětovým fenoménem a i když zdaleka nejde o nadprůměrný seriál, některé epizody stojí za to a k obědu či po příchodu ze školy se na to koukalo každý den prakticky povinně.

Domů
Sdílet
Diskuse