Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. srpna 2016 19:16
Čas čtení 0:00
Tomáš Macho

Nejšílenější tobogány, které dají vašemu zažívacímu traktu pořádně zabrat

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Odvážili byste se zkusit všechny?

Letní období sice pomalu vrcholí, ale to nám nebrání i nadále produkovat články týkající se trávení volného času během horkých letních měsíců. Měli jsme tu seznam nejkrásnějších pláží Chorvatska nebo Itálie a Kypru, pár skvělých míst na bezplatné koupání ve volné přírodě na území Slovenska a tentokrát se zaměříme na aquaparky, respektive jejich nejakčnější součást - tobogány. Nebudou to však 5 metrové skluzavky bez plavčíka připomínající dětská hřiště, ale skutečně adrenalinové vodní atrakce nevhodné pro slabší povahy. Na konci článku můžete hlasovat za vašeho favorita.

VerrücktSchlitterbahn, Kansas City, Missouri

Nejšílenější tobogány, které dají vašemu zažívacímu traktu pořádně zabrat
Zdroj: www.schlitterbahn.com

Vůbec nejvyšší tobogán na světě se sice nachází dostatečně daleko od dosahu průměrného Čecha nebo Slováka, nicméně zhruba před dvěma lety se zábavní park Schlitterbahn obohatil o takzvaný „bláznivý“ kousek (Verrückt). Zapomeňte na klouzání po zádech a divoké zatáčky, při rychlosti 72 až 104 km/h z výšky 51 metrů by to bylo více než nebezpečné. Na „splutí“ této velké skluzavky budete mít k dispozici speciální nafukovačku pro 2 až 3 osoby. Před samotným několika sekundovým zážitkem vás čeká 264 jistě lákavých schodů. Rádi bychom upozornili že atrakce je dostupná až od 14 let. Nešťastnou náhodou právě včera (v čase psaní článku) na tobogánu zemřel 10 letý chlapec. Bližší informace k incidentu nejsou zveřejněné.

Scorpion’s TailNoah’s Ark Waterpark, Wisconsin

Nejšílenější tobogány, které dají vašemu zažívacímu traktu pořádně zabrat
Zdroj: www.buckettripper.com

Jako náhradu za horskou dráhu, která by se i tak příliš nehodila do aquaparku, přesněji waterparku, si můžete užít 122 metrů čistého adrenalinu v prosklené uzavřené tubě. Třešničku na dortu pocítíte ve vašem žaludku po absolvování smyčky při rychlosti klouzání pohybující se na úrovni 50 km/h. Jedna jízda potrvá přibližně 9 až 14 sekund. Ptáte se, co se stane, když kinetická energie nebude dostatečná pro překonání smyčky? Šance, že  budete splňovat minimální váhu (40kg) a i tak nepokoříte nejvíce vzrušující část pasáže, je menší než 1%. V tom případě by se však otevřel nouzový východ hanby. 

 Action Park, New Yersey

Nejšílenější tobogány, které dají vašemu zažívacímu traktu pořádně zabrat
Zdroj: www.dailyrecord.com

Máte v oblibě svůj pohodlný nerezový tobogán v některém z našich aquaparků? V tom případě možná nebudete příliš nakloněni adrenalinu uprostřed přírody v Akčním parku vybudovaném na lyžařských sjezdovkách. Faktem však je, že se konstruktérům a samotnému resortu podařilo dostat do Guinnessovy knihy rekordů za nejdelší vodní skluzavku na světě. Její délka je celých 610 metrů, což bezkonkurenčně překonává všechny běžné tobogány. Jízda od vrchu až na samotné dno potrvá dobrou chvíli, o čemž se můžete přesvědčit na skvělém záznamu níže.

X-treme Faser, Galaxy Erding, Německo

Hned na začátku zklameme ženské publikum, tobogán je určený výhradně pro muže. Ne, nejde o žádnou diskriminaci něžnějšího pohlaví, právě naopak. V rámci zachování bezpečnosti z důvodu odlišnosti anatomie muže a ženy a kvůli předcházejícím případům, kdy došlo ke zranění (až 6 krát byly nahlášeny zranění v oblasti genitálií), se vydal zákaz omezující atrakci jen pro pány. Podle Profesionální asociace gynekologů však tobogány nepředstavují pro ženy žádnou hrozbu, pokud nejsou těhotné.

Insano, Beach Park, Brazílie

Nejšílenější tobogány, které dají vašemu zažívacímu traktu pořádně zabrat
Zdroj: www.youtube.com

5 sekundová záležitost, při které byste velmi zesmutněli, kdyby vám uprostřed jízdy došla voda a váš zadek by se tak sedřel v  rychlosti 105 km/h. Ne že by se to reálně událo, avšak jen samotná představa, že si to po zádech valíte rychlostí auta jedoucího po dálnici, může ve vás vzbudit respekt před skluzavkou. Tobogánová věž má výšku 41 metrů a od roku 1989 byla zapsána do Guinnessovy knihy rekordů jako nejvyšší na světě, dokud ji netrumfl první kandidát v našem seznamu.

L2, Wörgler Wasserwelt, Rakousko

Nejšílenější tobogány, které dají vašemu zažívacímu traktu pořádně zabrat
Zdroj: www.woerglerwasserwelt.at

„Pozor! L2 není nic pro slabochy“ Aspoň tak to uvádí oficiální web aquaparku. Svoji nebezpečnou jízdu začínáte téměř 14 metrovým volným pádem, během kterého dosáhnete rychlosti 65 km/h a následně následují dvě smyčky. L2 je vůbec prvním tobogánem na světě se dvěma otočkami v uzavřené tubě a my můžeme být vděčni, že za ním nemusíme jezdit příliš daleko. Vyzkoušeli byste si těchto 12 sekund vzrušení?

Aqualoop, Terme 3000, Moravske Toplice, Slovinsko

Nejšílenější tobogány, které dají vašemu zažívacímu traktu pořádně zabrat
Zdroj: travel.allwomenstalk.com

Zůstaneme v Evropě. Podle všeho milujeme tobogány a všeobecně vodní atrakce více než zbytek světa, protože Slovinsko se zapsalo do historie jako první země s aquaparkem obsahujícím tobogán se smyčkou. Tentokrát je sice smyčka jen jedna, ale pro návštěvníky parku je Aqualoop přístupný už od roku 2008. V současnosti se vám může zdát jako ne velmi zajímavá atrakce, ale i samotný záznam z jízdy níže dokazuje, že během dovolené ve Slovinsku se návštěva parku Terme 3000 vyplatí.

 

 Royal Flush, BSR Cable Park, Texas

Nejšílenější tobogány, které dají vašemu zažívacímu traktu pořádně zabrat
Zdroj: www.bsrcablepark.com

V tomto případě bychom mohli klidně použít označení skluzavka pro nižší věkové kategorie. Krátká, dostatečně široká a pokropená vodou. Jen to zakončení. To „drobné“ zakřivení na konci připomínající Nike swoosh značí, že nesprávné načasování koncové polohy před plesknutím na vodní hladinu může znamenat pořádnou bolest a získání lososového, cihlově červeného až burgundského odstínu pokožky. Jedinou vadou na kráse je lokalita kdesi uprostřed parku v Texasu.

Summit Plummet, Blizzard Beach, Florida

Nejšílenější tobogány, které dají vašemu zažívacímu traktu pořádně zabrat
Zdroj: www.wdwmagic.com

Styl kamikadze podle všeho preferuje většina vodních světů a i při této příležitosti a zběsilé skluzavce budete jako dospělý jedinec atakovat rychlost 100 kilometrů za hodinu. Po prudkém nárazu do téměř stojaté vody se vám na displeji zobrazí vaše maximální rychlost a závisí jen na vaší šikovnosti a hmotnosti, jak rychle se vám podaří prosvištět do cíle. Pro děti tu platí omezení na minimální výšku alespoň 1,22 metru.

Kilimanjaro, Aldeia das Águas Park Resort, Barra do Piraí, Brazílie

Nejšílenější tobogány, které dají vašemu zažívacímu traktu pořádně zabrat
Zdroj: sk.pinterest.com

A u extrémně rychlých jízd zůstaneme i teď. Kilimanjaro, druhá nejvyšší tobogánová věž na světě, vám s výškou necelých 50 metrů nabídne rychlost do 100 km/h na vůbec nejdelší skluzavku určenou pro vaše záda a ne nafukovačku jako v případě výše uvedeného Verrücktu. Po jistě namáhavém zdolání 234 schodů si vychutnáte pohled na okolí brazilské hory. Zajímavostí je, že přibližně 1 z 20 jezdců si to nahoře rozmyslí a raději se vrátí nazpět do perličkové koupele.

Domů
Sdílet
Diskuse