Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. srpna 2016 22:51
Čas čtení 0:00
Tomáš Blahuta

Vědci objevili planetu velmi podobnou naší Zemi s možným výskytem vody i života na jejím povrchu

ZAJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložit Uložené

Další kandidát do seznamu obyvatelných světů.

Pamatujete si ještě na náš článek o deseti exoplanetách s nejvyšší pravděpodobností existence života? Pokud bychom něco podobného dávali dohromady v dnešních dnech, určitě bychom na první příčku umístili nově objevené těleso nacházející se v blízkosti druhé nejbližší hvězdy k naší soustavě s názvem Proxima Centauri v souhvězdí Kentaur (jde o červeného trpaslíka chladnějšího než Slunce). Pro upřesnění, jde o vzdálenost přes 4 světelné roky, což není nepřekonatelná dálka. O celé záležitosti se šeptalo už dříve, ale přišel srpen 2016 a vědci zveřejnili světu v časopise Nature pozoruhodné informace!

Proxima Centauri:

Vědci objevili planetu velmi podobnou naší Zemi s možným výskytem vody i života na jejím povrchu
Zdroj: wikipedia.org

V Evropské jižní observatoři se jim podařilo najít objekt v obyvatelné zóně, kde není ani příliš horko ani příliš chladno, což je ideálním místo s příznivými podmínkami pro vznik života. Podle prvotních výpočtů by nově objevené exoplanetě podobající se Zemi stačilo na oběh nevelké hvězdy pouze něco přes 11 pozemských dní. Záhadou prozatím zůstává přítomnost kapalné vody na povrchu či existence jakékoliv atmosféry chránící planetu před nepříznivými vlivy vycházejícími z červeného trpaslíka Proxima Centauri. Její název je od nynějška Proxima b s hmotností 1,3krát větší než má naše Země.

Najdeme jednou na jejím povrchu důkaz o jakémkoliv životě?

Vědci objevili planetu velmi podobnou naší Zemi s možným výskytem vody i života na jejím povrchu
Zdroj: artstation.com

Nicméně stále je třeba stát nohama na zemi, protože se snadno může stát, že postupem času zjistíme nepříjemná fakta. Atmosféra může být odfouknutá a voda na povrchu planety být nemusí. Nicméně relativně krátká vzdálenost od sluneční soustavy umožňuje po důkladném doladění našich dostupných technologií dostat k ní sondy a výzkumná zařízení do 50 let. Čili bychom se měli, my mladí, dožít definitivního potvrzení existence života na Proximě b.

Domů
Sdílet
Diskuse