Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. října 2016 19:15
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Z Googlu pro všechny se stane Google pro každého. Gigant mění způsob surfování na internetu

TECH
Uložit Uložené

Jsme součástí velké digitální revoluce.

Přibližně každých deset let nastane obrovský posun informačních technologií na novou úroveň. Samozřejmě, tím není myšlena běžná hardwarová či softwarová evoluce a ani nic podobného, ​​ale změna způsobu, jakým konzumujeme obsah. Virtuální realita začíná znatelně ovlivňovat hraní her a sledování filmů, a umělá inteligence spolu s takzvaným internetem věcí (Internet of Things) zase surfování na digitální dálnici, jíž odborně říkáme internet.
 
A to je důvod, proč se pozornost společnosti Google přesměrovala od snahy zpřístupnit vyhledávání pro všechny ke snaze zpřístupnit vyhledávání pro každého. Gigant má totiž s vylepšeným inteligentním asistentem obrovské plány do budoucna, prostřednictvím kterého chce uživatelům poskytnout kombinaci populárního internetového vyhledávače a prvků strojového učení, čili jednodušší formy umělé inteligence, díky čemuž bude schopen neustále se učit a zdokonalovat.

Z Googlu pro všechny se stane Google pro každého. Gigant mění způsob surfování na internetu
Zdroj: Google

Potřeba otevírat browser a manuálně vkládat klíčová slova do internetového vyhledávače Google je sice minulostí už v těchto dnech, ale v blízké budoucnosti výrazně poroste jeho funkcionalita, přičemž mu přibudou kapacity na poznávání a přizpůsobování se našim návykům. Co to znamená? Nové zařízení od společnosti spojuje zmíněný asistent, který mimo jiné najdeme i v aplikaci Google Allo. Tento virtuální asistent (Siri na steroidech) umí na základě uživatelského účtu rozpoznat, kdo jej právě používá, takže zároveň dokáže předvídat, co asi od něj bude během dne vyžadováno.

Ve zkratce to můžeme definovat tak, že čím více času s ním strávíme, tím více nám usnadní nabývání informací z internetu. Pak dokáže například sdělovat výsledky zápasů našeho oblíbeného sportovního týmu i bez toho, abychom od něj vůbec něco žádali nebo abychom se museli dívat na displej smartphonu. Zařízení jako Google Home dokonce nevyžaduje ani přítomnost smartphonu Pixel v naší blízkosti. Pokročilý asistent je totiž ukrytý přímo v útrobách kompaktního reproduktoru a tam trpělivě čeká na naše hlasové povely, které mohou zahrnovat překlad neznámých slovíček z jiného jazyka, převod jednotek, oznamování harmonogramu z kalendáře, přivolání taxíku, rezervaci místa v restauraci nebo přečtení neotevřených e-mailů .
 
Podobné vymoženosti jsme měli v minulosti příležitost vidět ve více sci-fi filmech, včetně Her, a dnes už jsou mezi námi. Podstatné ale je, že schopnosti virtuálního asistenta Googlu porostou přímo úměrně se zlepšováním umělé inteligence, proto se máme na co těšit.

Domů
Sdílet
Diskuse