Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. října 2016 15:08
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

Jakých českých a slovenských rapových alb se dočkáme ještě letos a co už o nich víme?

HUDBA
Uložit Uložené

Závěr roku slibuje mnoho aktivity od naší milované domácí rapové scény, a tak jsme si pro vás připravili malé shrnutí.

I přesto, že se rok 2016 blíží ke konci, naše milovaná československá scéna toho chystá ještě poměrně hodně. Interpreti mají ve zvyku představovat své plány týkající se připravovaných projektů ve značném předstihu, ale stejně tak mají ve zvyku posouvat data a někteří dokonce nemají problém natahovat nás již několik let. I když samozřejmě chápeme, že jsou jisté faktory, které mohou překazit plány. Dnes jsme se rozhodli připravit si pro vás malé shrnutí albových počinů, které by ještě potenciálně mohly v posledních dvou měsících spatřit světlo světa, přičemž u některých už dokonce máme i konkrétní informace o datech vydání, tracklistu, coveru a tak podobně. V přehledu se objeví i alba oznámené několik měsíců či let dopředu, ale zároveň i ty, které vznikají spíše potichu. Pojďme tedy na to.

Ben Cristovao

Benny vydal svůj zatím poslední projekt Made In Czechoslovakia v roce 2014, a tak je pochopitelně u interpreta s jeho fanouškovskou základnou potřeba, aby nestagnoval. V první polovině aktuálního roku nám tedy ruku v ruce s vydáním skladby Pure Girl prozradil, že se dočkáme dalšího sóla. Bena jsme zároveň v červenci vyzpovídali v poměrně rozsáhlém rozhovoru, kde samozřejmě nemohly chybět ani otázky týkající se příprav alba, a tak jsme se dozvěděli, že je již z velké části hotové a bude se jmenovat Palmy a Neony. Co se týče hudebních produkcí, ty si vezmou kompletně na starosti kanadští The Glowsticks a žánrově se bude počin dotýkat hlavně R&B a hip hopu, na což jsme již v jeho případě zvyklí, avšak prý se dočkáme například také prvků rocku a celkově více zpěvu. I přesto, že datum vydání již o několik měsíců posunul, věříme, že již brzy můžeme očekávat i informace o coveru, tracklistu i hostech.

IF

Už vícekrát jsme zmínili, že česká dvojice aktuální zažívá v tvorbě své nejlepší období, což potvrzují i aktivitou, na jakou nejsme v našich končinách zcela zvyklí. Vypadá to tak, že jsou kluci nonstop zavření ve studiu, Idea píše více než Johnybravo a Fatte nahrává banger za bangrem. Dva momentálně nejpracovitější členové Ty Nikdy vydali v loňském roce počin Rap a v tomto nám představili ještě malý bonus s názvem Rep. A aby toho nebylo málo, oznámili hned, že chystají další plnohodnontný nosič. Ten se bude jmenovat Stop Play a víme o něm vlastně už všechno podstatné včetně coveru a dokonce i ukázek. Tu poslední s názvem Po nás přijdeme my jsme vám představili jen předevčírem a vše tedy nasvědčuje tomu, že počin bude sice stále nést charakteristické znaky IF, ale dostává podstatné novější šat. Vynikající hudební produkce a propracované texty i techniku v jednom si už můžeš předobjednat zde, přičemž album oficiálně vychází 14. 11. 2016 a release party proběhne 2 dny nato u kluků z Life is Porno ve Forbidden Spotu.

Rytmus

Pro mnohé je právě Rytmusovo album to nejočekávanější, čemuž se samozrjeme nemůžeme divit. Třetina Kontrafaktu se naposledy sólově představila na Fenoménu, který zaznamenal rekordní prodeje, ale velká část rapového publika neskrývala zklamání. Patres nám však slíbil, že chystaný Krstný Otec se spíše vrátí do dob Bengoro, kdy jsme měli možnost slyšet špinavé a nasrané flowy a kde řešil spíše sociálnější, ale i uje*aná témata. Ještě v závěru loňského roku vydal krátkometrážní film Eternal, kde se zároveň objevily dvě ukázky, jmenovitě Skutočne Kvalitný a Obrazy. S jistotou také můžeme říci, že z producentů se na albu objeví Maiky Beatz, Kazet i Special Beatz a Choppin Beats, který produkoval první ukázku s názvem Pozor. Co se týče hostů, tak s velmi vysokou pravděpodobností můžeme očekávat kolegu ze skupiny Ega a také Sergeie Barracudu, který to už prozradil na svých sociálních sítích. Rytmus by to měl stihnout do konce listopadu, protože v průběhu následujícího měsíce jsou již naplánovány československé křty. No a pokud si náhodou ještě neviděl cover, tak stačí zhlédnout video níže do konce.

Pil C

Původně Pil C plánoval vydat své album ještě v loňském roce, pak však přišel větší zájem ze strany promotérů, velké množství koncertů a povinností a tím pádem i méně času na tvorbu plnohodnotného počinu, který přece jen vyžaduje mnohem více pozornosti než singly. Přesto nás dokázal více než dva roky zásobovat velkým množstvím skladeb, které skvěle fungují nejen ve sluchátkách, ale i na koncertech, což dokazují i tradičně vyprodané kluby. Nyní je však jisté, že se v listopadu tohoto roku dočkáme Pil Cho prvního sóla, jehož název se dozvíte už za pár dní, zatím však můžeme prozradit, že jste ho měli možnost zaslechnout například ve skladbě November se Supou. Už jsme slyšeli i dvě ukázky, přičemž tou první je banger Vidím jak ich jebe se Separem a druhou nedávno vydaný duet s Laris Diam. Ze sociálních sítí interpretů už víme, že se na Pilově debutu objeví kromě již zmíněných také Delik a Vladimir 518, a tak se je určitě na co těšit.

H16

Jedna ze dvou legendárních crews oznámila další společný album nečekaně, s vydáním dvou singlů Každý deň a Ju přibližně v polovině roku 2016. Už během léta používali všichni členové při každé příležitosti na Instagramu hashtag #2H16, což jistě pochopil každý fanoušek velmi správně. Rýmy, Hudba, Boh už přece jen nejsou nejmladším projektem a sólové počiny jsou vždy něčím jiným než ten společný, a tak jsme určitě velmi rádi, že se kluci opět dokopali k projektu H16. Jen nedávno také představili další, více než povedený singl Počítaj s nami a zároveň jsme se dozvěděli, že album se zatím neznámým názvem by mohlo být venku ještě na podzim. Tým jednašestky obsahuje velké množství kvalitních hudebních producentů, čili můžeme očekávat, že drtivou většinu skladeb ošéfuje právě Grimaso, Abe, Roman Zámožný a případně i Billy Hollywood, ale velmi rádi se necháme překvapit. Zatím nemáme žádné informace o hostech ani cover či tracklist, ale věříme, že je to jen otázkou času.

Aless

Podle toho, co máme možnost vidět na sociálních sítích, maká Aless na albu už pár měsíců, a tak je možné, že se ho dočkáme ještě v tomto roce. Jak už jistě mnozí z vás vědí, mladá raperka už má na kontě debutové počin s titulem 17, který zároveň korespondoval s jejím věkem v době vydání – v závěru loňského roku. Není mnoho interpretů, kteří by dokázali v tomto věku vydat byť jen videoklip, a tak musíme ocenit minimálně snahu a odhodlání, které do tvorby dává a věříme, že se bude posouvat už jen nahoru, což dokázala i poalbovými singly s DMS a následně i se Separem. Alessia zároveň momentálně promuje novinku Black Page, která by měla spatřit světlo světa v nejbližších dnech a podle jejích vlastních slov jde o zatím to nejlepší, co vyprodukovala. Věříme, že se brzy dočkáme i dalších informací o druhém připravovaném sólu.

MPP

Trojice rapperů ze Šale - Marock, Pater a P.A.T., kteří společně vystupují pod zkratkou MPP, tvoří už nějaký ten rok, ale větší pozornosti se jí dostalo až v posledních měsících díky několika skutečnostem. Ty však momentální rozebírat nebudeme a spíše se podíváme na to, co pro nás kluci chystají pravděpodobně ještě v tomto roce. O projektu Illegal Business se už pár měsíců mluví a jeho vydání začíná nabírat reálné kontury. Zatím se ještě o přesném datu neví, ale P.A.T. na svém aktuálně frekventovaném facebookovém profilu prozradil, že album bude k dispozici pro všechny zdarma. Zároveň jsme již měli možnost slyšet i ještě čerstvou ukázku s názvem Nehnevaj sa, kde se na spolupráci objevuje Tomáš Botló. O dalších hostech se zatím nemluví, ale kdoví, možná bude jedním z nich i samotný Rytmus, který má minimálně k Pouličnímu Autoru Tónů velmi blízko.

DJ Wich

Asi nebudu velmi daleko od pravdy, když budu tvrdit, že Máňa je nejlegendárnějším producentem československé rapové scény. Už doslova desítky let stojí za neuvěřitelným počtem obrovských hitů etablovaných i nových raperů, pro které připravuje hudby na míru. Bylo by snad nemožné vyjmenovávat skladby nebo interprety, se kterými spáchal ty nejzásadnější spolupráce, a tak pojďme přímo k tomu, co víme o jeho chystané producentské desce, která bude nést název Veni, Vidi, Wich. Pražský producent zveřejňuje všechny novinky ohledně projektu na své oficiální stránce, odkud jsme se například již dozvěděli, že na něm nebude chybět ani Rytmus, Rest, Marpo, Ektor, Renne Dang, Majself či Benny Cristo. Zatím ještě nemáme informace o datu vydání, ale sám Wich avizuje, že to bude určitě ještě v tomto roce, takže můžete být klidní. Pochopitelně, ani seznam hostů není ještě zdaleka kompletní, a tak je třeba pečlivě sledovat výše zmíněný web.

Moloch Vlavo

Kolem Molocha se toho letos událo poměrně hodně a asi tou najzásadnešou informací byla ta o pravděpodobně definitivním rozpadu Druhej Strany jako celku, nejen jako hudební skupiny. Moloch však již déle avizoval pokračování projektu Mikrofon je ručná zbraň ještě z roku 2008. Dvojka má již více než reálné kontury a je jen otázkou pár týdnů, kdy se dostane i mezi fanoušky. O samotném projektu toho zároveň už víme poměrně hodně. Svou slokou přispěli Separ, Strapo, King Ivan, Rosy, Oko nebo překvapivě i Dan Nekonečný a také Řezník. Skladba a videoklip Jatka s posledním jmenovaným je již nějaký ten pátek venku a sklidila poměrně velký úspěch, a tak jsme velmi zvědaví, co si pro nás Denis připravil.

TKX

Ano, zase a opět Tragikomix. Jeden z najočakávanješích počinů roku 2015 a bohužel i 2016. Tesla je díky svému projevu a textům jedinečným interpretem, na jehož příběh čekáme už poměrně dlouho a věříme, že je jen otázkou času, kdy se dostane mezi lidi. Vše nám však vysvětlil ještě v první polovině tohoto roku ve videu, kde hovoří o tom, že je album už sice na sto procent hotové, zatím však nevymyslel způsob, jak ho co nejefektivněji dostat mezi lidi na Slovensku, protože byl dlouhá léta v zahraničí. V poslední době ale na jeho oficiálním Facebooku máme možnost sledovat, že se začaly prodávat mikiny, což by mohl být náznak zmíněného proma a doufajíc, že to už konečně přijde, si tuto skutečnost spojujeme i s vydáním alba. Na něm se po hudební stránce předvedl z podstatné části HAARP, důkazem čehož jsou i dvě vydané ukázky Každý deň hustle a Z.V.E.N.S.S. - což je zároveň i název alba a v překladu znamená Z východnej Európy na strechu sveta. O spolupracích toho zatím mnoho nevíme, protože se do této fáze proces ani nedostal.

Děkujeme za pozornost a věříme, že pro vás byly tyto informace užitečné. V anketě níže nám zároveň můžete dát vědět, na který počin se těšíte nejvíc.

Domů
Sdílet
Diskuse