Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. ledna 2017 12:14
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Každý Čech za loňský rok vykouřil v průměru 2010 cigaret. V Evropě patříme k největším kuřákům

ZAJÍMAVOSTI ČESKO
Uložit Uložené

Nová analýza „Česko v datech“ vám kromě jiného ukáže, jak vysoká je spotřeba cigaret v naší republice oproti jiným zemím.

Podle nejnovějších souhrnných statistik projektu „Česko v datech“ vykouřil každý Čech za uplynulý rok 2015 celkem 2010 cigaret, díky čemuž se naše republika zařadila na čtvrté místo v rámci 28 států Evropské unie. Jak ovšem autoři analýzy podotýkají, zveřejněná data nepočítají s ilegálním obchodem a zahrnují i nekuřáky, což znamená, že pokud by se průměrná spotřeba cigaret omezila pouze na skupinu lidí, kteří kouří aktivně, dostali bychom se rázem k daleko vyšším hodnotám. Oproti roku 2014 bylo v tom loňském vykouřeno o 60 cigaret na hlavu více, meziročně se tedy jedná o zhruba tříprocentní nárůst.

Na první příčce evropského žebříčku se umístilo Slovinsko s více než 2 600 vykouřenými cigaretami na osobu. Následují Belgičané, za kterými si třetí místo hájí Lucembursko. Sousednímu Slovensku pak náleží 11. příčka mezi Rumunskem a Německem, zatímco zemí s vůbec nejnižší spotřebou cigaret se stalo Švédsko, kde, jak analýza uvádí, jeden obyvatel v průměru vykouří pouhých 832 cigaret za rok. Není bez zajímavosti, že celosvětově je Česko mezi největšími kuřáky jedenácté a Slovensko až osmadvacáté.

Doporučeno
Sabina P. žije v New Yorku, kde se živí jako modelka. „Sociální sítě modeling změnily. Přehlídky už nejsou za tisíc dolarů,“ říká Sabina P. žije v New Yorku, kde se živí jako modelka. „Sociální sítě modeling změnily. Přehlídky už nejsou za tisíc dolarů,“ říká 21. dubna 2024 9:00

Analýza neopomíná ani počty aktivních neboli tzv. denních kuřáků, mezi které patří ti, kteří přiznají, že si cigaretu zapálí každý den, přičemž takových jedinců u nás v roce 2014 bylo 22,3 %„Je to téměř o 5 % méně než v roce 2003 a přesně o 5 % méně, než kolik je denních kuřáků v Řecku – zemi, která vede v rámci Evropské unie,“ uvádí text zprávy.

Každý Čech za loňský rok vykouřil v průměru 2010 cigaret. V Evropě patříme k největším kuřákům
Zdroj: maxpixel.freegreatpicture.com

Patříte-li právě i vy do výše zmíněné skupiny denních kuřáků, jistě vaše kapsa pocítila průběžné zdražování cigaret, vězte však, že ve většině ostatních evropských států je situace ještě horší. O rostoucí ceně cigaret v naší zemi svědčí například údaj, podle kterého si ještě v roce 2006 mohli Češi za mediánovou mzdu 19 512 korun koupit přes 424 krabiček, o osm let nato by vám ale mediánová mzda 23 078 korun zajistila už pouze 281 krabiček. V zemích našich východních sousedů, tedy v Polsku a na Slovensku, byste za cigarety zaplatili ještě o něco více, i když ne o mnoho, podstatně hlouběji do kapsy byste ale museli sáhnout v Německu a Rakousku. Vůbec nejdražší cigarety jsou v Norsku a ve Spojeném království, naopak za nižší ceny jsou k dostání na Ukrajině či v Bělorusku. 

V neposlední řadě můžeme díky analýze vidět, že v posledních dvaceti letech zaznamenala spotřeba cigaret na jednoho Čecha výrazné kolísání„Zatímco spotřeba na osobu kulminovala v roce 1997 na 2354 kusech, o rok později už to bylo jen 1852 cigaret. Znamenalo to pokles o 21 %, což je doposud historický rekord,“ píší autoři. Ačkoliv v roce 1999 spotřeba zase vzrostla, následoval další prudký pokles, který pokračoval až do roku 2001, kdy bylo dosaženo porevolučního minima. Po dalším růstu pak od roku 2007 spotřeba postupně klesala po celých šest let (zřejmě vlivem hospodářské recese, ale i díky změně životního stylu) a teprve až v posledních dvou letech opět došlo k mírnému zvýšení spotřeby. Dále můžeme uvést, že razantní skok je patrný i z čísel vycházejících z let 1989 a 1990, kdy čerstvě svobodní Čechoslováci vykouřili v průměru o 376 cigaret na jednoho občana více než za poslední rok komunistické diktatury. 

Každý Čech za loňský rok vykouřil v průměru 2010 cigaret. V Evropě patříme k největším kuřákům
Zdroj: www.pexels.com

K omezení spotřeby cigaret v Česku má v budoucích letech přispět poslaneckou sněmovnou schválený zákon, který zakazuje veškeré kouření v barech a restauracích. V případě podpory senátorů a prezidenta republiky by měla nová norma vstoupit v platnost již v květnu tohoto roku. Takzvaný protikuřácký zákon má vést mimo jiné k nižší konzumaci tabákových výrobků, mezi nimiž mají největší podíl právě cigarety, které způsobují četné zdravotní potíže. Na následky kouření v České republice podle odborníků každým rokem umírá kolem 15 tisíc lidí, dalším 3 tisícům se pak stane osudné pasivní kouření, tedy nedobrovolné vdechování tabákového kouře jiné osoby. Jaký názor na zdražování cigaret a regulaci kouření máte vy? Dejte nám vědět níže v sekci komentářů.

Domů
Sdílet
Diskuse