Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. ledna 2017 12:31
Čas čtení 0:00
Martin M.

5G síť může změnit svět internetu, jak ho známe a přinést dnes nepředstavitelné technologie

TECH
Uložit Uložené

Rychlost připojení podobná mrknutí oka? Chirurgický zákrok na dálku? Chat ve virtuální realitě? Vývoj páté generace bezdrátové sítě se jeví jako futuristická mise s množstvím optimistických vyhlídek.

Vývoj 5G sítě, respektive páté generace bezdrátové sítě, je aktuálně horkým tématem. Dokonce i zainteresovaní vývojáři jsou plni nadšení a entuziasmu, pokud jde o 5G síť. Zatímco predikce tohoto odvětví mluvily nejdříve o roku 2020, Verizon (největší poskytovatel bezdrátové komunikace v USA) hovoří o částečném rozjetí zkušební 5G sítě již v roce 2017.

Rychlost 5G sítě

Pokud si někdy v duchu či nahlas vyslovil otázku „Už je to stažené?“, tak přesně za tak krátkou dobu budeš mít dvouhodinový film v HD kvalitě uložený ve své složce. Dříve, než si stihneš zalít kávu či vybrat filtr na novou profilovku. Zdá se ti to nereálné? Inu, testy největších gigantů potvrdily, že 5G může dosáhnout až 100násobek rychlosti průměrného 4G LTE připojení. Samsung úspěšně odeslal data rychlostí 7,5 Gbps na vzdálenost dvou kilometrů, zatímco Huawei dosáhlo rychlost 3,6 Gbps při prvním větším testování v říjnu. Odhaduje se však, že 5G přinese rychlost zhruba 10 Gbps (10 000 Mbps) v době, kdy se začne využívat ve velkém. Samozřejmě, je třeba počítat s tím, že tvá mobilní či domácí síť nebude schopna takovou rychlost zvládnout, na druhou stranu bezdrátové připojení se stane standardem dokonce i v obrovských budovách, nejen domácnostech. Díky očekávané stabilitě a spolehlivosti této sítě na úrovni optických vláken je tak pravděpodobné, že se s kabely zanedlouho navždy rozloučíme.

5G síť může změnit svět internetu, jak ho známe a přinést dnes nepředstavitelné technologie
Zdroj: CNET

A není to jen o rychlosti

Zatímco ohromná rychlost je asi největším trhákem tohoto příběhu, 5G síť se má stát daleko více responzivní, což znamená, že takový chirurgický zákrok na dálku bude díky rychlosti přenosu dat zcela bezproblémový. Zapomeň na sekající se obraz nebo zpožděný zvuk během videohovoru. Všechny detaily od mrkání, pohybu rtů až po taneční záchvat před webkou budou v reálném čase odeslané na stovky až tisíce kilometrů a okamžitě zobrazeny druhé osobě, čili budeš mít pocit, jako bys někoho právě sledoval z okna. 5G tak otevře možnost mnohem více prezentovat 3D a video obsah než dosud a chat v rámci VR (virtuální reality) s kámošema či firemní konference lidí z různých koutů světa ve VR místnosti se stane zcela běžnou záležitostí.

5G síť může změnit svět internetu, jak ho známe a přinést dnes nepředstavitelné technologie
Zdroj: pixabay

Kromě otevření zcela nových možností je 5G síť přímo klíčová k výraznému vylepšení stávajících technologií, které závisí na extrémně rychlém přenosu dat. Do této kategorie spadají například autonomní auta, která pochopitelně potřebují fungovat v reálném čase s minimální odezvou či doručovací služba od Amazonu, která využívá drony. Navíc 5G síť bude nezbytná k tomu, aby dokázala zajistit plynulou komunikaci v rámci internetu věcí (IoT) a vyhnula se tak přetížení. Očekává se totiž, že počátkem roku 2020 bude k internetu připojeno zhruba 50-100 miliard zařízení. To je obrovské množství datových přenosů, které současná síť prostě nedokáže zvládnout. Třešničkou na dortu je také fakt, že 5G síť bude 10krát více energeticky efektivní, čili baterie na mobilu ti kromě zaručeně delší výdrže poděkuje a pocítíš to i na její životnosti.

Závod ve vývoji

V závodě o vývoj 5G sítě je zapojeno mnoho hráčů, zejména giganti z oblasti telekomunikací. Samsung, jako jeden z předních lídrů ve vývoji této sítě, tvrdí, že spustí komerční 5G síť koncem dekády, respektive začátkem roku 2020. Zatím je síť stále velmi křehká, signál závisí na počasí a masivní stěny jsou závažnou překážkou. Cílem je spustit zkušební 5G síť v Jižní Koreji během zimních OH v roce 2018. Verizon, který už za sebou má několik pokusů zkušební 5G sítě ve svém sídle v New Jersey, naopak tvrdí, že spustí svou zkušební 5G síť ve vybraných městech již začátkem tohoto roku (zřejmě to bude výhradně záležitost míst v USA). Všechna tato prohlášení týkající se data však třeba brát s rezervou, protože odvětví samotné stále nepřišlo s dohodou ohledně norem 5G sítě. Mnoho expertů z oblasti dokonce tvrdí, že komerční 5G sítě se ještě několik let nedočkáme. Každopádně, máme se na co těšit.

Pokud máš chuť dozvědět se více technických detailů k tomuto tématu, resp. oprášit svoji angličtinu, doporučujeme následující video

Domů
Sdílet
Diskuse