Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. února 2017 21:13
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Šéfa Samsungu zatkli kvůli korupci. Jay Lee je aktuálně v cele se záchodem, umyvadlem a matrací na zemi

ZAJÍMAVOSTI SAMSUNG
Uložit Uložené

Hlava Samsungu se pokusila podplatit samotnou prezidentku Jižní Koreje.

Jay Y. Lee, hlava Samsungu, je aktuálně držen v oprýskané cele jen s umyvadlem, záchodem a matrací položenou na zemi ve věznici v jihokorejském Soulu. 48letý Lee byl obviněn z korupce, zpronevěry peněz a křivé přísahy, jeho zatčení schválil soud. Celá historie sahá do loňského prosince, kdy se Lee měl podle záznamů pokusit podplatit samotnou prezidentku Jižní Koreje, Park Guen-hye. Té měl nabídnout asi 33 milionů eur za spojení dvou dceřiných společností Samsungu (předpokládá se, že šlo o Cheil Industries a Samsung C&T). Zda je prezidentka nějakým způsobem vinna, řeší soud, ochotná vzít úplatek za ovlivnění prezidentčina rozhodnutí však byla dcera její přítelkyně, známá obchodnice Choi Soon-sil, která je momentálně ve stejném vězení jako Jay.

Jí zase poskytl asi 817 tisíc eur a k tomu ještě daroval zhruba další tři miliony eur firmě, kterou vlastní, což dokonce samotný Lee i potvrdil. Obrovský skandál se již v prosinci dostal na titulní strany světových médií, Jay Lee byl však obviněn až nyní - v lednu ho soud osvobodil. Jay se aktuálně nemůže kvůli možnosti ovlivňování svědků s nikým setkat s výjimkou jeho právníků, kteří situaci odmítli komentovat, Jay však všechno popírá. Prokurátoři nyní mají deset dní, aby dali dohromady finální obžalobu, soud pak musí do tří měsíců rozhodnout a vydat rozsudek. I když je cela velmi strohá, celé vězení je poměrně benevolentní - Jay si může dělat co chce, pokud nevyjde z cely. Nemusí pracovat, může si půjčovat knihy či zakoupit si jídlo, kávu a mnoho dalšího u místního kancléře. 

Šéfa Samsungu zatkli kvůli korupci. Jay Lee je aktuálně v cele se záchodem, umyvadlem a matrací na zemi
Zdroj: wikimedia | Matthew Furman
Domů
Sdílet
Diskuse