Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. února 2017 12:20
Čas čtení 0:00
Martin Mičuda

Čtyřdveřové AMG GT? Ano, už v Ženevě poznáme předobraz zcela nového rivala Panamery!

TECH
Uložit Uložené

Pýcha značky Mercedes-AMG se již brzy rozšíří o novou karosářskou variantu.

Merceceds-AMG před nedávnem rozšířil své portfolio verzí modelu GT o nové provedení. Jednak jsme se tedy dočkali decentního omlazení pro následující modelový rok, zároveň ale došlo i k představení nových přírůstků, které obohatí nabídku o odlišné výkonnostní varianty, nemluvě o příchodu otevřeného roadsteru. To však zdaleka nebylo poslední slovo, protože už nějaký ten rok se v kuloárech šeptá o tom, že dříve či později má na svět přijít i 4dveřové GT, tedy jakýsi konkurent německému modelu Porsche Panamera. Zdá se, že tyto zvěsti se už zanedlouho naplní, protože podle posledních zákulisních informací již na autosalonu v Ženevě poznáme předobraz tohoto počinu. Jeho sériové podoby bychom se měli dočkat již příští rok, kdy by se do nabídky bok po boku verzí GT, GT C, GT S či GT R měl zařadit jako model s názvem GT4. Právě takto chystanou novinku zatím média označují, což v konečném důsledku dává i význam a s největší pravděpodobností se tak i stane. 

Čtyřdveřové provedení bude pochopitelně sdílet motorizaci s „klasickým“ GT, avšak zdaleka nepůjde jen o prodlouženou verzi s párem dveří navíc. Jako první je třeba podotknout, že technicky bude novinka postavena na základě nového E 63 S. S tím přijde tedy nejen vyšší výkon, který by měl být ve vrcholných verzích možná až na úrovni 612 koní, ale tím pádem i citelně prodloužený rozvor. Zprávy hovoří o nové modulární platformě MRA (Modular Rear Architecture). Na té bude mimochodem postaveno i nové CLS, což ve výsledku znamená, že oba modely budou zejména širší a delší než současná třída E. To, že Mercedes-Benz již nepočítá s verzí CLS Shooting Brake, je zřejmé déle, ale právě GT4 má být modelem, který do jisté míry nahradí tuto stylovku. 4dveřové GT přitom nebude vozidlo kategorie 2+2, ale automobil se čtyřmi plnohodnotnými místy. Nemůžeme se proto divit tomu, že úhlavním konkurentem bude právě nová Panamera, i když více lidí očekávaný model řadí i na úroveň řekněme BMW M6 Gran Coupé či Audi RS7 Sportback.

Čtyřdveřové AMG GT? Ano, už v Ženevě poznáme předobraz zcela nového rivala Panamery!
Zdroj: www.carmagazine.co.uk

Samozřejmě, Ženeva bude místem, kde poznáme jen koncept, sériová podoba však na sebe nenechá dlouho čekat a na trhu by se měla objevit již v roce 2018. GT4 se má pyšnit atraktivním designem, širokým rozchodem kol a přítomností odlehčených materiálů. Zevnějšek jako takový se na míle od dvoudveřových GT vzdalovat nebude. Jak již zaznělo výše, pod kapotou najdeme známý 4litrový osmiválec biturbo, jeho potenciál bude však na rozdíl od ostatních GT putovat již v základě na všechna čtyři kola. Pohon 4Matic bude okořeněn i novým Drift módem z nedávno představeného E 63 S. I tento faktor tak značně přispěje k atraktivitě, nemluvě o tom, že očekávané je nejen plošné navýšení výkonnou, ale i jakýsi nově vyvinutý generátor, který bude umět krátkodobě zvýšit výkon o přibližně 20 koní. Stále více se přitom spekuluje i o slabším šestiválcovém agregátu, navíc doprovázeným hrstkou elektrických koní. Zda se tak opravdu stane, je nyní sporné, v duchu dnešních trendů to ale nemusí být vůbec nesmysl. V každém případě, nyní je kolem této novinky řada otázek, až čas ale ukáže, co německá automobilka přinese, rozhodně se ale máme na co těšit.

Domů
Sdílet
Diskuse