Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. března 2017 16:02
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Fosilní paliva nás opouštějí. Tesla vybavila ostrov na Havaji tisícovkami solárních panelů a stovkami baterií

TECH
Uložit Uložené

Budoucnost je jen zelená.

Ještě koncem minulého roku proběhla internetem zpráva, která hovořila o velkém solárním projektu americké společnosti Tesla na jednom z nedalekých ostrovů. Jeho cíl spočíval v redukci závislosti na spalování dovážené nafty. A o pár měsíců později se stalo přesně to samé, ovšem s tím rozdílem, že projekt mezitím výrazně porostl. Veliká solární farma od SolarCity sestává z více než 50 tisíc kusů panelů (13 MW) a je umístěna na jednom z ostrovů teplé Havaje nesoucím název Kauai. Čerstvě vybudovaný zelený energetický systém tvoří mimo jiné až přes 270 rozměrnějších baterií Powerpack 2 (52 MWh), kam se získaná šťáva ze slunečních paprsků během dne ukládá, aby mohla být využita k napájení spotřebičů po západu slunce.

Projekt si objednala místní energetická společnost Kauai Island Utility Cooperative, která podle webu theverge.com doufá, že tak dokáže snížit roční spotřebu fosilních paliv až o 1,6 milionu galonů. Samotný kontrakt však nezahrnuje odkoupení farmy, ale pouze prodej vygenerované zelené energie (13,9 amerického centu za 1 kWh), a to na rovných 20 let.

Domů
Sdílet
Diskuse