Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. března 2017 11:27
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Jevgenij je nejhledanějším hackerem na světě. Z bankovních účtů nakradl miliony a dnes si užívá luxusního života

TECH
Uložit Uložené

Pokud pomůžeš FBI v jeho polapení, čeká tě pořádně tučná odměna.

Pod palcem prý má obludnou síť infikovaných osobních počítačů, do kterých získal neomezený vzdálený přístup, což mu umožňuje nepozorovaně převádět peníze z jiných bankovních účtů na ty své. Během kariéry stihl tímto nekalým způsobem vydělat stovky milionů dolarů, takže si v současnosti žije skutečně nad poměry. Ne, teď se tu nebavíme o tuctovém hackerovi z dětského pokoje, ale o tom nejlepším z těch nejlepších, za kterého je navíc již poměrně dlouho vypsána docela slušná odměna – rovné tři miliony dolarů. Proč je ale pro americkou FBI tak cenný?

33letý Rus jménem Jevgenij Michajlovič Bogačev nejenže vykrádá účty po celém světě, převážně však ve Spojených státech amerických, podle webu nytimes.com údajně spolupracuje také s ruskými tajnými službami, kterým pomáhá s digitální špionáží. Agentům poskytuje zmíněnou síť, složenou z několika milionů nakažených počítačů, a ti ji zase využívají ke sledování vybraných osob v jakémkoliv koutě světa, aby tak docela šikovně předešli potenciálním problémům, pokud by na ně náhodou přišli a snažili se je vystopovat.

Tajné služby mu za ochotu kryjí záda a nevylučuje se ani to, že právě on stál za několika významnými úniky citlivých informací, které se mohly nejednou objevit i na kontroverzním WikiLeaks. Mezi jeho nejznámější softwarová díla patří známý počítačový malware GameOver Zeus, prostřednictvím nějž dokázal bez jakékoliv stopy obcházet sofistikované zabezpečení bank, a to několik let po sobě.

Šikovný Jevgenij si proto dnes užívá nesmírného materiálního luxusu v podobě enormně drahých automobilů či moderních jachet, se kterými údajně projíždí po hladině Černého moře. Také se povídá, že v zahraničí vlastní drahé obytné nemovitosti včetně vil stojících ve Francii. Na změnu identity používá několik ruských pasů s různými jmény a dalšími osobními informacemi, protože by po opuštění domovské země mohl velmi rychle skončit za mřížemi. Pokud je na území Ruské federace, nějaká deportace do USA hackerovi určitě nehrozí, protože tyto dvě země nemají žádnou dohodu o vydávání kriminálníků.

Domů
Sdílet
Diskuse