Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
6. dubna 2017 21:56
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Co se stane, když spojíš vodu a elektřinu? Ne nadarmo tě v dětství učili, že elektrické přístroje ve vaně či sprše nemají co dělat

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Vodu a elektřinu k sobě raději netřeba přibližovat.

Voda a elektrický proud k sobě jednoduše nepatří. Už odmalička ti zřejmě doma, ve školce či později ve škole všichni důrazně připomínali, že pokud se budeš koupat, máš si dávat pozor na to, aby se ti do vany nedostalo jakékoli elektrické zařízení, protože bys v tom nejhorším možném případě mohl i zemřít. V běžném životě se proto nesetkáváme s tím, jak reaguje elektrická energie na vodu, a proto se Grant Thompson rozhodl v rámci svého nového experimentu vyzkoušet několik fascinujících triků. Začal velmi zlehka, když do destilované vody ponořil dva elektrické kabely, aby se ujistil, že destilovaná voda elektřinu nevede.
 
Potom přešel k běžné vodě z vodovodu a elektřině se to už líbilo o něco více, avšak nejlepším příkladem toho, jak nebezpečná by mohla být přítomnost elektřiny v tvé vaně, byl experiment s mýdlovou vodou. Okamžitě po ponoření kabelů se světlo za Grantem rozsvítilo a kdybys ve vodě ležel v té chvíli i ty, dostal bys pořádnou dávku elektrické energie, což by tvé tělo určitě nepotěšilo. Grant nakonec přešel i k vysokému napětí, které fungovalo mnohem radikálněji a po zhlédnutí všech jeho příkladů tedy můžeme konstatovat, že elektřina a voda by pro naše zdraví měly od sebe, alespoň v našich domácnostech, zůstat co nejdále.

Domů
Sdílet
Diskuse