Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
16. května 2017 21:42
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Dokázal bys vyřešit matematické zadání, které 13letý žák zvládl za 0,9 sekundy a vyhrál díky tomu 25 000 dolarů?

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Luke dokáže neuvěřitelně rychle počítat.

Americká televize ESPN3 před několika hodinami odvysílala matematickou soutěž s názvem 2017 Mathcounts National Competition a celkovým vítězem akce se stal teprve 13letý Luke Robitaille. Luke je v současnosti v sedmé třídě, ale přesto mu logika a bleskové přemýšlení nechybí, což se potvrdilo i ve finálovém kole, kde soutěžící dostali zadání v tomto znění: „V stodole klidně v kruhu sedí 100 kuřátek. Náhle každé kuřátko strčí do dalšího kuřátka sedícího hned napravo nebo nalevo od něj. Jaký je předpokládaný počet kuřátek, které nikdo nepostrčí?“ Správný výsledek i s vysvětlením najdeš na konci článku.

Obyčejný člověk by zřejmě na správný výsledek po chvíli přemýšlení přišel, avšak Luke nepotřeboval žádnou chvíli, protože mu na stisknutí tlačítka a vyřčení správného výsledku stačilo 0,9 sekundy. Ani šéf celé organizace Mathcounts nikdy v životě neviděl soutěžícího, který by byl schopen zjistit správný výsledek tak neuvěřitelně rychle. Luke za svůj úspěch nezískal jen slávu, protože byl celkově odměněn částkou až 24,5 tisíce dolarů, což je v přepočtu asi 583 000 korun.


Řešení:

U každého kuřátka existují čtyři možné následky: strčí ho jen kuřátko z levé strany, strčí ho jen kuřátko z pravé strany, strčí ho z obou stran, nebo ho nepostrčí nikdo. Jelikož je každá ze čtyř možností stejně pravděpodobná, existuje šance jedna ze čtyř, že žádné kuřátek nebude postrčeno. A protože v kruhu sedí 100 kuřátek, ¼ krát 100 = 25 kuřátek, která nikdo nestrčí.

Domů
Sdílet
Diskuse