Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. května 2017 23:36
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Mimino začalo chodit jen několik sekund po narození. Sestřičky byly u vytržení, ale za kouzelným momentem se skrývá vrozený reflex

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Jde o novodobý zázrak?

Po internetu se rozšířilo video, které jsi už pravděpodobně měl příležitost zachytit. Je na něm čerstvě narozené dítě v Santa Cruz Hospital v jižní Brazílii a přehrané bylo přes 50 milionkrát. Zvláštní na něm je, že zdravotní sestra podpírala dítě, které, jak se zdá, samo chodí. A internet se může zbláznit a spolu s ním i některá světová či domácí média tvrdící, že jde o novodobý zázrak a něco fantasticky neobvyklého.

Fantastické to rozhodně je, ale se správnými lidmi v porodnici bys takové krůčky s největší pravděpodobností zvládl i ty. Může za ně totiž chodící reflex, známý také jako stoupající reflex. V prvních týdnech života se projevuje tak, že dítě má znalost chodit, ale ještě nedokáže udržet svou váhu, a tak ho musí nějaký dobrovolník přidržovat. Přesně tak, jak na videu zdravotní sestřička. Běžně začínají děti chodit až mezi desátým a osmnáctým měsícem života a toto je přesně ta informace, která svět natolik pobláznila. Otázkou jen je, proč si něco takového neuvědomil i personál porodnice v brazilské nemocnici. Každopádně, dítě toho i tak vydrželo velmi mnoho, protože bývá prvních krůčků jen velmi málo. A navíc má vlásky, jinými slovy je na jeho věk opravdu velmi rychle vyvinuté.

Domů
Sdílet
Diskuse