Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. září 2017 17:26
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Česko zavede elektronické náramky pro odsouzené k domácímu vězení. Stát za ně utratí 93 milionů korun

TECH
Uložit Uložené

To, co jsme dosud vídali jen ve filmech, bude realitou i u nás.

Elektronické náramky na noze, které se starají o to, aby lidé odsouzení k domácímu vězení neutekli, zná nejspíše většina z vás hlavně z amerických filmů. Ve Spojených státech je totiž takové řešení populární, neboť uleví přeplněným věznicím a umožní pachatelům menších kriminálních činů pobývat doma a docházet do zaměstnání. Tato vychytávka po dlouhých letech čekání míří i do Česka. Probační a mediační služba totiž uzavřela smlouvu se společností SuperCom. Ta je na šest let a stát zaplatí 93 milionů korun za pořízení náramků a provoz monitorovacích center.

Účinným způsobem tak nahradí dosavadní namátkové kontroly probačních úředníků. V první fázi zavádění náramků získá stát za 15,5 milionu korun 280 náramků, provoz monitorovacího centra a školení zaměstnanců. V průběhu dalších šesti let bude k dispozici až 2 tisíce elektronických zařízení pro odsouzené. Od zavedení novinky se očekává častější ukládání trestu domácího vězení, tedy i pro ty, kteří by dříve skončili ve vazbě. Loni bylo takto potrestáno pouhých 169 pachatelů. Domácí vězení přináší hned několik výhod. Trestaný člověk nadále přispívá do státní ekonomiky, protože může normálně docházet do práce, není mu sebrán kontakt s rodinou a jedná se o levnější řešení než jeho držení v nápravném zařízení.

 

Česko zavede elektronické náramky pro odsouzené k domácímu vězení. Stát za ně utratí 93 milionů korun
Zdroj: bloximages
Domů
Sdílet
Diskuse