Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. listopadu 2017 21:44
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Muž je už 60 let téměř neustále uzavřen v zastaralém přístroji, bez nějž by nepřežil

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Paul Alexander si svůj život bez přístroje nedokáže představit.

Neexistuje snad nic strašidelnějšího než představa, že jednoho dne zůstaneš naplno závislý na svém okolí a vlastními silami se už o sebe nebudeš moci postarat. Dnes už dětská obrna naštěstí nepatří mezi onemocnění, která by byla rozšířena a v nejbližších letech dokonce lékaři předpokládají, že by mohla být kompletně vyhubena, jenže na světě dodnes žijí lidé trpící touto zákeřnou diagnózou a spoléhat se musí na přístroje, které mají své nejlepší časy již dávno za sebou.

Muž je už 60 let téměř neustále uzavřen v zastaralém přístroji, bez nějž by nepřežil
Zdroj: Arcticseahorse

Jedním z nich je i obyvatel Texasu Paul Alexander trpící obrnou již od svých 6 let a ani si nedokážeme pořádně představit, jak těžko vypadá jeho život závislý na zařízení s názvem „iron lung“. Iron lung je speciální respirátor používán lidmi bez schopnosti dýchat vlastními silami, což se nejčastěji stávalo právě u pacientů s obrnou. Dnes již existují pokročilejší způsoby zajišťování dýchání pro pacienty s obrnou, kteří se narodili mnohem později než Paul, avšak stařeček z Texasu moderní technologie využít nemůže, protože přechod z jeho zařízení na nový způsob by mohl vážně ohrozit jeho plíce a způsobit smrtelně nebezpečný zánět.

Paul proto téměř každou chvíli svého života tráví ve velké tubě, a i když všechno funguje, neustále se mu na ní kazí jedna součástka, která se obvykle pokazí i ve všech ostatních zařízeních a firma, která tyto přístroje vyráběla, již neexistuje. Navzdory těžkému osudu však Paul na svůj život nezanevřel a dokonce zvládl i vysokoškolské studium práva, během nějž bydlel se svým přístrojem na koleji a chodily ho navštěvovat stovky zvědavců, kteří ještě nikdy nic podobného neviděli. Následně se věnoval profesionální právnické kariéře, aby nakonec odešel do důchodu.

Domů
Sdílet
Diskuse