Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. prosince 2017 17:47
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Nešťastník před 4 lety vyhodil úložiště obsahující přes 2 miliardy korun v Bitcoinech. Dodnes ho zoufale hledá na skládce

TECH
Uložit Uložené

James si to už dobrých pár let vyčítá.

Nikdo by nechtěl být v kůži člověka, který by mohl být hříšné bohatý, ale svou vlastní hloupostí se o pohádkový život připravil. Muž jménem James Howells z Walesu odhalil potenciál kryptoměny Bitcoin ještě v roce 2009, kdy o něm prakticky nikdo nevěděl a ani jeho hodnota se nepohybovala ve výšinách jako v dnešní době, a tak se mu podařilo vytěžit přibližně 7500 „kusů“ virtuálních mincí, které si pak (resp. údaje vedoucí k nim) uskladnil na svém pevném disku.

Následně si na úložiště dával dobrý pozor, aby ho neztratil, protože postupem času hodnota Bitcoinu stoupala, ale v roce 2013 udělal James osudovou chybu, protože při velkém úklidu vyhodil celý pevný disk do svého odpadkového koše, jehož obsah pravděpodobně skončil na místní skládce. Problém spočíval v tom, že notebook, ve kterém bylo úložiště používáno, se mu pokazil, a tak ho rozprodal na jednotlivé části a disk si nechal v šuplíku. Už v době, kdy ho omylem vyhodil, měl jeho obsah hodnotu několik milionů korun, ale momentálně je James ještě zoufalejší, protože cena kryptoměna vystřelila do výšin a on tak přišel kvůli jedné hloupé chybě v současnosti o necelé 2 miliardy korun.


V blízké budoucnosti by chtěl nechat celou skládku prohledat, ale zřejmě nejde o příliš reálnou možnost, a tak musí čekat na rozhodnutí místních úřadů, které zváží všechny argumenty. Pokud by James disk našel, určitě by mu nevadilo zaplatit pár stovek tisíc korun za celý proces prohledávání, ale pokud by to nevyšlo, zřejmě by se zadlužil na pořádně dlouhou dobu.

Domů
Sdílet
Diskuse