Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. prosince 2017 12:24
Čas čtení 0:00
Radka T.

Obyvatelé kanadské osady se nestačí divit. Moře jim na pláž vyplavilo už třináctou lidskou nohu

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

V oblasti prý neřádí žádný sériový vrah, celé to má mít pragmatičtější vysvětlení.

Není obvyklé, aby lidé pravidelně jen tak nacházeli pozůstatky jiných lidí. To by však nemohlo jít o obyvatele Britské Kolumbie, čili jedné z kanadských provincií. Ti už mají s trochou nadsázky na „denním pořádku“ to, že moře vyvrhne na pláž lidské pozůstatky, konkrétně nohy. Nejnověji šlo již o třináctý případ během pár let.

Poslední případ popisuje nález Kanaďana Mikea Johnse, který se po pláži v osadě Jordan River procházel se svým psem. Namísto příjemné procházky však odešel domů s děsivým nálezem – lidskou nohou obutou v botě. Záhadě nahrává i fakt, že v provincii šlo již o třináctý takový nález.

Naše prvotní analýza naznačuje, že jde o lidské ostatky. V následujících týdnech však budeme dělat další vyšetřování a testování,“ oznámil mluvčí místního koronera Andy Watson. Podle CNN služba zaměřena na vyšetřování úmrtí zároveň uvedla, že v předchozích 12 případech šlo také o lidské pozůstatky. Při osmi z nich určila, že patřily šesti různým lidem. Podle Watsona však není důvod se domnívat, že by byly případy navzájem jakkoliv propojeny.

Obyvatelé kanadské osady se nestačí divit. Moře jim na pláž vyplavilo už třináctou lidskou nohu
Zdroj: TASR/AP

S tím se víceméně smířili i místní, které však úplně první nález ještě v roce 2007 pořádně vyvedl z míry. Nyní sice také zůstanou v údivu, když moře vyplaví na pláž další lidskou končetinu, ale někteří, například Johns, to prostě považují za „divnou věc, která se zde děje“.

I přesto zbytek světa spekuluje nad tím, jak je něco takového vlastně možné. Copak v oblasti řádí šílený vrah, pašerák s lidmi nebo jde o jakési prokletí? Podle medializovaných informací je to ve skutečnosti spíše shoda náhod, která může mít i logičtější vysvětlení. Během zimních měsíců totiž pláže Britské Kolumbie sužují neobvykle vysoké vlny, které mohou zapříčinit až záplavy. S sebou tak mohou přinést i věci z velké dálky, takže lidské pozůstatky mohou patřit i někomu z Aljašky či Oregonu. Watson proto prohlásil, že jejich pátrání nezůstane pouze v Kanadě. Nepopírá však, že oběti mohly umřít při nehodě nebo spáchat sebevraždu.

K záhadě vyplavených lidských nohou však musíme přistupovat opatrně, protože v jednom případě se ukázalo, že jde jen o hoax. Objevily se i pokusy o nechutné vtipy, když se kdosi pokoušel naaranžovat kuřecí stehna do tenisek. Někteří z toho zkrátka měli až příliš velkou senzaci.

A někdo by se zase pozastavil nad tím, že při rozkládání těla v oceánu zůstane na končetině ponožka i bota. To se však před několika lety pokoušeli vysvětlit v místním rádiu. Studené vody totiž mohou zachovat lidské pozůstatky na dlouhou dobu, i roky. Nakonec se však tělo i tak rozpadá. Jenže, pokud je noha obutá v botě, která nadnáší, může se stát, že se dostane na břeh. S tímto vysvětlením se navíc smířila i většina místních obyvatel.

Domů
Sdílet
Diskuse