Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. prosince 2017 10:22
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Nejdražší vilu světa koupil za 7 miliard korun saúdský princ. Nejde přitom o jeho nejvyšší investici

KULTURA
Uložit Uložené

Saúdský princ nesáhl ani moc hluboko do kapsy.

Ještě v roce 2015 proběhl prodej luxusní nemovitosti nedaleko francouzského Versailles a v naprosté tichosti se z ní stala nejdražší vila na světě. Až donedávna byl tajemný kupec za vilu ochoten zaplatit neuvěřitelných 7 miliard korun, což podle magazínu Fortune překonalo všechny dosavadní prodeje nemovitostí kdekoli na světě, ale mnohé reportéry zajímala totožnost člověka natolik, že je po dvou letech celá záhada vyřešena. Reportéři z New York Times objevili stopu, která vedla přes několik společností až k samotnému korunnímu princi Saúdské Arábie Mohammedu Bin Salmanovi.

Nejdražší nemovitost na světě má přitom zajímavou minulost, protože na pozemku původně nestála dnešní stavba, ale budova z 19. století. Až developer Emad Khashoggi se postaral o kompletní změnu celého pozemku, protože původní nemovitost nechal zbourat a na jejím místě postavil vilu připomínající zámeček ze 17. století. Vila dokonce částečně připomíná i nedaleký zámek ve Versailles, což zřejmě princi imponovalo nejvíce, ale příjemně zní i název nemovitosti Chateau Louis XIV, čili v překladu Zámek Ludvíka XIV. Pokud bys však jednoho dne dostal příležitost projít se po interiéru, rychle bys zjistil, že zdání klame, protože vnitřek nemovitosti je propleten moderními technologiemi a fontány, klimatizaci, světla či ozvučení bys mohl ovládat pomocí svého smartphonu.


I když je částka 7 miliard korun za nemovitost závratná, dokonce nejde ani o největší investici ze strany saúdského prince, protože ve stejném roce si pořídil i jachtu za 12,8 miliardy korun. Aby toho nebylo málo, stejný princ Mohammed měl odkoupit i dílo Salvator Mundi od Leonarda da Vinciho, které bylo vydraženo jen před pár týdny, a i když je kupec v tajnosti a nejdříve mělo jít o jiného saúdského prince, ve skutečnosti by jím měl být právě náš Mohammed.


Domů
Sdílet
Diskuse