Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. ledna 2018 10:08
Čas čtení 0:00
Tomáš Blahuta

Nová elektrárna bude vyrábět elektřinu pro 80 milionů Evropanů. Využije plytkosti významného moře

TECH
Uložit Uložené

Projekt za téměř dvě miliardy eur pomůže vyrábět více zelené energie.

Obnovitelné zdroje energie budou za několik desetiletí velmi žádoucí, protože zásoby ropy a zemního plynu nám jednoho dne definitivně dojdou. Elektrická vozidla sice na silnicích ještě nedominují a z komínů továren stále unikají skleníkové plyny, ale debata o problémech neutichá. Jednotlivé země, společnosti, firmy a výrobci se častokrát snaží brát ohled i na životní prostředí, a proto se zelená energie velmi pomalu, ale přece dostává do širších sfér. Co se týče globálnějšího hlediska, v Evropě se chystá významnější projekt z kategorie „zelených“.

Severní moře rozprostírající se východně od Anglie ukrývá významná ložiska ropy a zemního plynu. A právě v jeho vodách, přibližně uprostřed moře, by měl vyrůst umělý ostrov. Počítá se s rozlohou šesti kilometrů čtverečních. Na jeho souši by chtěli projektanti postavit přistávací dráhu pro letadla, budovy pro zaměstnance, malou silniční síť, přístav pro lodě a několik ploch plných zeleně spolu s malým umělým jezírkem. Co je však nejdůležitější, v okolí ostrůvku vyrostou stovky větrných turbín ve všech směrech. Budou trčet přímo nad hladinou, protože hloubka moře zde dosahuje jen od 15 do 30 metrů.

Nová elektrárna bude vyrábět elektřinu pro 80 milionů Evropanů. Využije plytkosti významného moře
Zdroj: dailymail.co.uk

Proč by někdo umisťoval větrné turbíny na otevřené moře? Jednak kvůli vhodným povětrnostním podmínkám a také z důvodu, že na pobřežích okolních států již není dostatek plochy pro jejich umístění. Celý projekt by měl stát přibližně 1,75 miliardy eur. Podílejí se na něm energetické společnosti z Německa, Dánska a Nizozemí a momentálně probíhají jednání.

Pokud půjde vše podle plánů, projekt by měl být dokončen v roce 2027 a elektřinou by tak „ostrůvek“ zásoboval až 80 000 000 Evropanů ve Spojeném království, Nizozemí, Německu, Norsku, Dánsku a Belgii.

Jak případně dokončení projektu ovlivní politiku Evropské unie v oblasti energetiky, není známo. Je zatím jen otázkou, zda Severní moře „uživí“ více podobných struktur. Úplně na závěr, Severní moře ukrývá i jeden velmi zajímavý příběh.

Domů
Sdílet
Diskuse