Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. ledna 2018 18:37
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

V Austrálii je takové teplo, že se psi zchlazují v hrncích a lidé smaží vajíčka na slunci. Teploty překonávají 79leté rekordy

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Extrémy počasí ukazují svoji sílu po celé planetě.

Počasí se v posledních týdnech zbláznilo ve Spojených státech amerických a v současnosti se trápí i velká část Austrálie. Zatímco v USA zamrzají celé ulice a řidiči aut nemají jak své čtyřkolové oře vyprostit, v Austrálii nedávno zaznamenali nejteplejší den za posledních 79 let a rekordy padají jedna radost.

Město Penrith dokonce zaznamenalo teplotu ve výši 47,3 stupně Celsia ve stínu, což je hodnota, při níž vzniká nebezpečí ohrožující nejen majetky, ale i lidské životy. Ohromné teploty způsobují Australanům vrásky na čele, protože společně s nimi narůstá i riziko požárů a hasiči už museli řešit více než 50 ohnisek, která se zapálila velmi rychle kvůli struktuře australských bušů.


 

Teploty jsou momentálně tak nesnesitelné, že si lidé zkoušejí smažit vajíčka přímo na slunci, což se jim také úspěšně daří a psy musí ponořovat do hrnců a věder s ledovou vodou, protože by to jejich organismy nemusely vydržet.

Nejnebezpečnější jsou však pořád požáry, které mohou ve vteřině nepředvídatelně změnit směr a uvěznit nic netušící lidi i na otevřeném prostranství, a tak záchranáři upozorňují obyvatele, aby raději zůstali uvnitř svých příbytků a čekali, jak se situace vyvine.



Domů
Sdílet
Diskuse