Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. března 2018 21:40
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Kryptoměna narostla během minuty o 10 000 procent

TECH
Uložit Uložené

Neregulovaný trh s kryptoměnami je postrachem každého obchodníka, který trpí panickými záchvaty.

Obrovská krypto burza Binance zažívala v posledních hodinách katastrofické chvíle. I když to momentálně vypadá tak, že samotná burza nebyla napadena, údajně měli hackeři prostřednictvím různých aplikací na sledování cen přímo přes systém burzy v aplikacích či používáním obchodovacích botů získat přístup k účtům tisíců uživatelů. Hackeři následně připravili půdu pro svůj mistrovský plán, protože uživatelům začali ve velkém prodávat všechny mince a vyměňovat je za Bitcoin. Propracovaný phishing umožnil útočníkům přístup k bohatství, o kterém většina lidí ani nesnila.

Kryptoměna narostla během minuty o 10 000 procent
Zdroj: Good Free Photos

Získané Bitcoin pak použili na nákup náhodné mince s názvem Viacoin, jejíž hodnota se v jedné chvíli zvýšila o neuvěřitelných 10 000 % v pár sekundách. Cena následně klesla, ale nákupy za předem připravené extrémní ceny proběhly úspěšně, a tak množství lidí zůstalo bez peněz i mincí. Burza Binance však potvrdila, že její systém hacknutý nebyl a všechny mince jsou v bezpečí, protože pomocí svých záznamů by teoreticky dokázala vrátit kryptoměnu původním majitelům. Situace se stále vyvíjí, ale po sociálních sítích se šíří video Viacoinu, které lidé pouze sledují s otevřenými ústy.

 


Na druhé straně, svět se dnes dozvěděl i pravděpodobný důvod, proč v posledních měsících padal trh neobyčejně výrazně a pravidelně. Velká část Bitcoinů zasažených krádeží z krypto burzy Mt. GOX několik let zpátky se v prosinci, lednu i únoru dostávala v obrovských částkách přímo na trh a náhle snižovala ceny. Správce majetku Mt. GOX prodával Bitcoin, protože měl právní povinnost vyplatit lidem, kteří o své mince před pár lety přišli, přesnou částku v dolarech.

Bitcoin měl v době krádeže hodnotu jen 400 dolarů, takže lidé teoreticky přišli o obrovský zisk z růstu. Mezi prosincem až lednem tak Mt. GOX prodal přes 35 000 Bitcoinů, čímž několikrát náhle snížil jeho cenu. Informace společně s podezřelými obchody na Binance způsobila u mnoha investorů paniku a Bitcoin se opět propadl na úroveň 9600 dolarů, ale zdá se, že největší krize byla zažehnána.


Domů
Sdílet
Diskuse