Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. března 2018 12:52
Čas čtení 0:00
Radka T.

Sex s ex, stalkování nebo prosby: 8 věcí, kterými si po rozchodu projde skoro každý

REFRESHER
Uložit Uložené

Místo dělání hloupostí se zaměř na to, jak i z negativní zkušenosti vytěžit co nejvíce pro sebe.

Ačkoli rozchody nepatří k nejpříjemnějším životním etapám, neznamenají konec světa. Zapomenout na starou lásku a najít si nového přítele či přítelkyni sice jistý čas trvá, ale není to nemožné. Navíc je vysoce pravděpodobné, že si najdeš někoho, kdo se k tobě bude chovat mnohem lépe a zjistíš, že ta pravá láska vlastně na tebe dosud teprve čekala. Do té doby se však možná setkáš s těmito osmi situacemi, kterým se nevyhne (skoro) žádný člověk, kterému právě skončil vztah. Poradíme ti, jak je obrátit ve svůj prospěch.

Voláš starým známým

Pokud máš přítele nebo přítelkyni, může se stát, že během vztahu trochu zanevřeš na své dobré přátele, nemluvě o ostatních kamarádech či starých známých. Dokud nejlepší přátelé budou při tobě stát bezprostředně při rozchodu, kopec volného času a zároveň touha nebýt o samotě tě doženou i ke kontaktování dalších známých. Najednou si vzpomeneš na spolužáka z výšky, zjistíš, že by bylo dobré ozvat se bývalému oblíbenému kolegovi či kolegyni z práce a neváháš zavolat ani starým kámošům z rodného města.

Protože, ačkoli se říká, že člověk by se měl po rozchodu vypořádat se svými myšlenkami, málokdo s nimi vydrží být sám doma, mimo společnost. Pokud se už rok připravuješ, že se ozveš a domluvíš si setkání se starým známým, ale neustálá přítomnost tvé polovičky ti to dosud neumožnila, po rozchodu máš ideální příležitost napravit to. Vůbec se nemusíš obávat toho, že kamarád setkání odmítne, právě naopak, určitě si budete mít co říct. Jen pozor na to, aby řeč nebyla stále jen o tobě a tvých problémech. Pak může mít dotyčný pocit, že byl jen zneužit, a to určitě nechceš.

Sex s ex, stalkování nebo prosby: 8 věcí, kterými si po rozchodu projde skoro každý
Zdroj: Max Pixel

Paříš do rána

A možná i několik dní po sobě. Jak jsme již výše zmínili, málokdo touží trávit čas po rozchodu sám, a tak hledá možnosti, jak kruté realitě uniknout a nemyslet na smutek. Na zabavení se a možná i nevědomé oslavě nové životní etapy není nic špatného, ale mnoho lidí se nevyhne zoufalému chování.

Trochu více alkoholu v krvi v tobě může vyvolat lítostivé chování, a tak raději pij s mírou. Stejný pozor si dávej na nové známosti. Je totiž více než pravděpodobné, že se hned na první porozchodových párty s někým zapleteš, výsledkem však je, že druhý den se budeš cítit jen a jen hůř. Nový známý či známá bude totiž najisto jen náplastí, takže pokud už paříš, hlídej si míru vypitého alkoholu a vyhýbej se flirtování. Dobrá párty tě po rozchodu určitě povzbudí, ale bav se tak, aby nebylo druhý den čeho litovat.

Sex s ex, stalkování nebo prosby: 8 věcí, kterými si po rozchodu projde skoro každý
Zdroj: Pexels

Nakupuješ zbytečnosti

Máš hodně času a najednou i peněz, neboť nemusíš chodit na romantické večeře, do kina či své (už bývalé) lásce něco kupovat. Tak je jdeš utratit za nové hadry, které ti zaručeně udělají radost, případně za ty nejvíce kalorické potraviny, které jen existují. Ani této činnosti se mnozí opuštění lidé nevyhnou, je to však určitě lepší „terapie“ než chodit každou noc na párty a dělat hlouposti.

Jenže nákup dalších a dalších věcí, které vlastně ani nepotřebuješ, tě potěší jen na chvíli. Pokud máš tedy peníze navíc, raději si dopřej namísto oblečení či sladkostí něco jiného. Například výlet na místo, kam chceš již dlouho jet, ale kvůli stereotypnímu vztahu se ti to dosud nepodařilo. Očistou je vyrazit na výlet o samotě, ale klidně zkus přesvědčit nejlepšího kamaráda, sourozence či oblíbenou kolegyni, respektive kolegu. Z výletu, případně zážitku, byť v rodné zemi, budeš mít skvělé vzpomínky a zaručeně ti těžké období zpříjemní.

Sex s ex, stalkování nebo prosby: 8 věcí, kterými si po rozchodu projde skoro každý
Zdroj: Pexels

Lituješ se

Rozchod je změnou zažitého stavu, v jakém se oba partneři dosud nacházeli, a velkým šokem. A to i v případě, že se dal očekávat a je logickým vyústěním krize či problémů. Není proto divu, že se člověk lituje, pláče a cítí se nejen psychicky, ale i fyzicky špatně. To je normální, pokud to trvá chvíli, pár dní. Avšak litovat se celé týdny ti v ničem nepomůže. Stejně jako prohlížení společných fotografií či vzpomínání na hezké chvíle. Nebo opačný extrém – ničení všeho, co ti bývalého či bývalou připomíná.

Rozchod proto raději ber jako další životní zkušenost, ze které se můžeš poučit. A také jako určité období, které jednou skončí a na tebe čekají lepší časy. Přestože v té chvíli si mnoho lidí myslí, že už je nic dobrého nečeká. Namísto sebelítosti se proto začni věnovat plánování lepší budoucnosti, práci na věcech, na které dříve nebyl čas, ale i práci na sobě.

Sex s ex, stalkování nebo prosby: 8 věcí, kterými si po rozchodu projde skoro každý
Zdroj: Pexels

Stalkuješ

Najednou nemáš přehled o tom, co tvá bývalá láska dělá, a to tě možná štve. Kontroluješ proto sociální sítě, případně zaklínáš telefon, aby se ti ozval/a. Úplným extrémem je dělat si „procházky“ kolem bytovky či práce tvé staré lásky v naději, že ji potkáš a možná si to rozmyslí.

A přestože alespoň jednu z těch věcí dělá asi každý, kdo si projde rozchodem, rychle na to zapomeň. Jednak se zbytečně ponižuješ a jednak se potřebuješ posunout dále. Nemluvě o tom, že stalkováním jen marníš drahocenný čas, který můžeš využít na něco smysluplnějšího.

Sex s ex, stalkování nebo prosby: 8 věcí, kterými si po rozchodu projde skoro každý
Zdroj: Pexels

Přesvědčuješ a prosíš

Kromě stalkování někteří zhrzení partneři zkoušejí ještě i další věc, kterou se však konec konců jen poníží. Volání či psaní bývalé lásce, zda si to přeci jen nerozmyslí, většinou opravdu nezabírá. Extrémem je už pak jen vyhrožování. Jenže to může být znakem labilnosti a uznej, že asi nikdo nechce být s tím druhým jen z lítosti.

Měj proto svou hrdost, bývalou lásku nekontaktuj, pokud nemusíš, ale zároveň v sobě nedrž křivdu. Vyrovnaní a sebevědomí lidé jsou atraktivní, čímž si můžeš k sobě přivolat někoho, kdo bude konečně stát za to. A sobě dokázat, že jsi silný člověk.

Sex s ex, stalkování nebo prosby: 8 věcí, kterými si po rozchodu projde skoro každý
Zdroj: Pexels

Snaha vyvolat žárlivost

Předpokládáme, že přáteli na sociálních sítích zůstanete i po rozchodu, vždyť přece nejste děti. Kvůli záměrnému upoutávání pozornosti se však opravdu může stát, že tě bývalý či bývalá již nebudou chtít mít mezi přáteli. Obvykle nejezdíš na dovolenou a nepřidáváš si na sociální síť provokativní fotky, ale najednou to začneš dělat a tváříš se až příliš šťastně? Takto však ztracenou polovičku nevyprovokuješ, spíše to bude považovat za trapnost. Nesnaž se proto na sebe strhávat pozornost jen proto, aby žárlil/a.

Naopak, pokud se ti podaří po rozchodu rychle znovu postavit na nohy a dosáhnout úspěchu, neboj se jím (ne však okázale) pochlubit na sociální síti. U bývalé lásky si vysloužíš respekt, že jsi silnou osobností, která se nenechá jen tak zlomit. A věř tomu, že všude bude o tobě vyprávět jen v dobrém. To je vždy lepší, než přechovávat vůči sobě navzájem nevraživost.

Sex s ex, stalkování nebo prosby: 8 věcí, kterými si po rozchodu projde skoro každý
Zdroj: Pexels

Sex s ex

I když se ti možná bývalá či bývalý neozývají, mnohým se stává, že po čase přeci jen zavolá nebo napíše. Chce vědět, jak se máš nebo si ještě připomenout pár pěkných chvil. Ani nevíš jak a najednou skončíte v posteli. Ty v naději, že z toho možná opět něco bude, ale tyto touhy po znovuzrození mrtvého vztahu většinou nejsou oboustranné.

Samozřejmě, vyskytují se případy, kdy se bývalí partneři na základě znovu strávených intimních chvilek k sobě vrátí, ale pokud právě ty takové štěstí nebudeš mít, hrozí ti jen další a zřejmě ještě větší zklamání. Pamatuj na to, že jste se kvůli něčemu rozešli a pokud to nebyla žádná banalita, mělo to svůj důvod. Vstoupit do téže řeky se příliš nevyplácí. Soustřeď se proto raději na to, že můžeš potkat někoho lepšího, ale pletky s bývalou láskou to jen zbytečně prodlužují.

Sex s ex, stalkování nebo prosby: 8 věcí, kterými si po rozchodu projde skoro každý
Zdroj: Pexels
Domů
Sdílet
Diskuse