Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
22. března 2018 12:08
Čas čtení 0:00
Sona O.

Miliardář zaplatil 10 000 dolarů za asistovanou sebevraždu, své vědomí chce digitálně zálohovat

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Sam Altman ze Silicon Valley zaplatil firmě za to, aby ho zabili a jeho paměť a vědomí digitálně zálohovali.

Firma Nectom slibuje svým zákazníkům zálohování vědomí do digitální podoby, čímž prakticky hovoří o nesmrtelnosti. Jejich proces se podobá asistované sebevraždě, která je momentálně v USA legální v 5 z 50 zemí.

„Věříme, že ještě v tomto století budeme schopni digitalizovat informace v mozku a znovu tak vytvořit vědomí,“ tvrdí Nectom o svém ambiciózním projektu.

Miliardář zaplatil 10 000 dolarů za asistovanou sebevraždu, své vědomí chce digitálně zálohovat
Zdroj: Nectom

Jedním z 25 lidí, kteří jsou momentálně registrovaní na čekací listině, je i 32letý podnikatel a miliardář Sam Altman. Podobně jako ostatní, i on musí nejprve fyzicky zemřít, v postupu podobném asistované sebevraždě. Zákazníka zaživa připojí k přístroji, který mu vpíchne speciální směs chemikálií vytvořených firmou. Směs pomáhá tělo uchovávat ve stavu zmrazení aniž by hrozilo, že dojde k rozkladu, a to na stovky či dokonce tisíce let. Aby postup skutečně fungoval, mozek musí být čerstvý.

Embed from Getty Images

Pokud bude proces skutečně úspěšný, mozek klientů se následně připojí k internetu a jejich mysl tak bude žít navěky. Na své stránce firma slibuje: „Zachováme všechny vaše vzpomínky, od oblíbené kapitoly v knize až po pocit chladného vánku, pečení jablečného koláče nebo večeře s přáteli a rodinou.”

Umělé zachování vědomí bude pravděpodobně zpřístupněno pro smrtelně nemocné. Těm momentálně zákon povoluje i asistovanou sebevraždu. Podmínky jsou však přísné, nemocný nesmí mít žádnou naději na vyléčení a musí mu zbývat méně než půl roku života.

Domů
Sdílet
Diskuse