Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. dubna 2018 7:16
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Dvojí kvalita potravin bude minulostí. Díky nové směrnici se do několika let srovná úroveň potravin na našem trhu se Západem

GASTRO EVROPSKÁ KOMISE
Uložit Uložené

Pokud vás štve, že ve stejných konzervách v Česku a Německu najdete něco jiného, máme pro vás příznivou zprávu.

Řada testů z minulých let prokázala, že jsou Češi i Slováci šizeni na kvalitě potravin a drogerie. Stejné řetězce prodávají vizuálně velmi podobné produkty kupříkladu v Německu a České republice, přičemž ten český je mnohdy méně kvalitní či ochuzený o suroviny, které německému nechybí.

Tato praktika, která dosud výrobcům procházela, bude v rámci několika měsíců minulostí. 

Evropská komise totiž představila směrnici, která výrobcům zakáže prodávat na odlišných trzích totožný výrobek v rozdílné kvalitě a složení. Pokud jste tedy zaznamenali případy, kdy Češi nacházeli v totožné konzervě separát, zatímco Němci nebo Rakušané maso, brzy tomu tak již nebude.

Dvojí kvalita potravin bude minulostí. Díky nové směrnici se do několika let srovná úroveň potravin na našem trhu se Západem
Zdroj: National Cancer Institute

Až členské země novou směrnici implementují, bude se jednat o nekalou obchodní praktiku. Ačkoli by mělo být vše projednáno a schváleno už na jaře 2019, pravděpodobně si budeme muset ještě pár let počkat, než nová pravidla do svého zákonodárství přidají i jednotlivé země EU.

Dlouhé roky kritizovaná praxe tak směřuje ke svému konci.  

Domů
Sdílet
Diskuse