Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. dubna 2018 13:40
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Jak je možné, že z tohoto obrázku po pár sekundách zmizí všechny barvy? Zvláštní optickou iluzi objevil Švýcar ještě v roce 1804

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Náš mozek a zrak fungují velmi fascinujícím způsobem.

Naše oči a mozek dokáže pobláznit a zmást několik jednoduchých obrázků. Správná kombinace barev a tvarů umí naše vnímání zmást natolik, že obrázek, na který se díváme, nám zmizí přímo před očima. Nejlepším příkladem lability lidského vnímání je i optická iluze s názvem Troxlerův efekt.

Svůj název dostala po lékaři Ignazi Troxlerovi, který ji objevil ještě v roce 1804 a od té doby jsme stále detailně neprozkoumali, co všechno její fungování ovlivňuje. V praxi je princip této optické iluze velmi lehký. Směs pastelových barev před našima očima vytváří soubor neměnných stimulů, které po chvíli přestaneme vnímat.

Na to, aby celá iluze fungovala, musíš svůj zrak zafixovat na několik sekund do jednoho bodu a počkat, než se ti před očima neztratí. Troxlerův efekt funguje ještě efektivněji, pokud jsou neměnné stimuly vytvořeny s malým kontrastem či výrazně rozmazané, a proto následující obrázek funguje perfektně.

Jak je možné, že z tohoto obrázku po pár sekundách zmizí všechny barvy? Zvláštní optickou iluzi objevil Švýcar ještě v roce 1804
Zdroj: mymodernmet.com
Domů
Sdílet
Diskuse