Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. června 2018 13:11
Čas čtení 0:00
Daniel Mikolášik

Už zanedlouho se začnou tisknout první domy z 3D tiskárny. Projekt by měl bez použití cementu chránit životní prostředí

KULTURA
Uložit Uložené

Milestone je dílo nizozemské společnosti, která by měla prvních 5 domů dokončit už v roce 2019.

S projektem Milestone přišla nizozemská developerská společnost Van Wijnen, jejímž záměrem je vytisknout první obyvatelné domy díky 3D tiskárně. Ty by měly být postaveny v lese v blízkosti města Eindhoven. Firma věří, že se jí podaří provést revoluci na poli stavebnictví.

Prvních 5 domů by mělo být dokončených a připravených k pronájmu již v první polovině příštího roku. Nejmenší, se dvěma ložnicemi, už stihl přitáhnout pozornost 20 rodin, které si podaly žádost týden po zveřejnění vizualizací na domovské stránce společnosti.

Už zanedlouho se začnou tisknout první domy z 3D tiskárny. Projekt by měl bez použití cementu chránit životní prostředí
Zdroj: Houben/Van Mierlo

Nizozemsko je známé pro nedostatek kvalifikovaných zedníků a právě to byl jeden z důvodů, proč se společnost rozhodla jít cestou výstavby prostřednictvím 3D tiskáren. Kromě toho se inovativní stavby nesou v ekologickém duchu, protože se nebude používat klasický cement, čímž se chrání životní prostředí a také se sníží náklady.

Společnost na projektu spolupracuje i s eindhovenskou technickou univerzitou. Zatím však nikde na světě neexistuje tak velká tiskárna s trojrozměrným tiskem, která by dokázala vytisknout celý dům. Proto bude výrobu doprovázet robotické rameno s tryskou, stříkající speciálně upravený cement s texturou klasické šlehačky.

Princip tisku spočívá v nanesení speciálně modifikovaného cementu na sebe ve více vrstvách. Čím je jich více, tím je stěna pevnější. Avšak podle slov Rudyho Van Gurpa, manažera společnosti Van Wijnen, je důležité nepoužívat více cementu, než je třeba.

Firma by chtěla v blízké budoucnosti přijít i s dalším krokem, a to aby si zákazník mohl navrhnout svůj futuristický dům sám. Van Gurp si také myslí, že 3D tisk je budoucnost stavebnictví a že se moderní způsob zanedlouho uchytí. Podle jeho slov se v příštích pěti letech bude na trhu nacházet až 5 % domácností vyrobených za pomoci 3D tiskárny.

Domů
Sdílet
Diskuse