Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. června 2018 15:14
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Dost bylo plastu. Firmy jako České dráhy, Bageterie Boulevard nebo Ugo se zavázaly k omezení jejich spotřeby

ZAJÍMAVOSTI ČESKO EKOLOGIE
Uložit Uložené

Které firmy v Česku bojují proti plastovému odpadu?

Výzva #DostByloPlastu nese svoje ovoce. Sedm firem působících na českém trhu se dohodlo na omezení jednorázových plastových výrobků, tedy např. plastových míchátek, příborů a dalšího nádobí. Jak se uvádí na stránkách výzvy, celosvětová produkce plastů se od 60. let zdvacetinásobila a očekává se, že do roku 2035 dosáhne na celém světě produkce plastů 644 milionů tun.

Jen v Česku se za rok spotřebuje 20 tisíc tun plastového nádobí. Bez zdravějšího přístupu lidí a firem k této tématice se to jen tak nezmění, naopak se situace bude stále zhoršovat. Místo plastového nádobí bude využíváno porcelánového, jednorázové příbory by měly nahradit klasické nerezové. Kávu si zákazníci v pobočkách některých společností, jakými je např. Benzina, budou moci nechat uvařit do vlastního hrnku. 


Tohle jsou firmy, které chtějí v Česku omezit plastový odpad:

Bageterie Boulevard

Benzina

CrossCafe

České dráhy

Dudes and Barbies

Leo Express

Ugo

Očekává se, že se k nim připojí i další firmy a dokonce také některé obce v Česku. Je to reakce na plán Evropské unie, která na jejím území zakáže prodej plastových brček, příborů na jedno použití i vatových tyčinek. Čeho všeho se bude regule týkat, si můžeš přečíst zde.

Domů
Sdílet
Diskuse