Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. července 2018 19:01
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

FIFA nařídila kameramanům, aby neukazovali jen atraktivní fanynky. Změnou chce bojovat proti sexismu

SPORT FIFA
Uložit Uložené

Fotbalová federace nechce, aby televize ukazovaly jen atraktivní fanynky.

Před začátkem mistrovství světa v Rusku se množství lidí obávalo zejména rasismu a homofobie. Obavy se nenaplnily, ale fotbalová federace FIFA identifikovala mnohem rozšířenější problém. Šéf oddělení udržitelnosti a rozmanitosti Federico Addiechi se svými kolegy rozhodli, že FIFA poslala televizím s právy na přenosy z MS prohlášení o tom, aby se při zápasech méně zaměřovaly na ukazování atraktivních žen v hledišti.

Sexismus se ve sportu objevuje i dnes a FIFA by to chtěla změnit. Pokud se člověk podíval i na jeden zápas na letošním mistrovství, určitě mu nemohlo uniknout, že během krátkých přestávek kameramani často vyhledávají právě sympatické fanynky a natáčejí je několik sekund, dokud hra opět nezačne.

Podobné praktiky nechce federace na fotbalových zápasech vidět. Zobrazování fanoušků samozřejmě není problematické, ale zaměřování se výhradně na atraktivní ženy je již podle federace sexistické, a tak budou muset kameramani své preference zřejmě trochu upravit.

Sexismus přitom není viditelný jen na stadionech, ale i mimo ně. Objevily se už i incidenty, při kterých fanoušci začali bez dovolení líbat reportérky přímo ve vysílání, a tak by bylo načase, aby se lidé naučili slušně chovat.


Domů
Sdílet
Diskuse