Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. července 2018 12:41
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Polák brzy oslepne, ale předtím chtěl vidět Jaderské moře. Neměl peníze, tak sedl na kolo a ujel stovky kilometrů

ZAJÍMAVOSTI CHORVATSKO POLSKO
Uložit Uložené

Marcinovi bychom mohli závidět jeho vytrvalost.

Marcin Žarniecki je neuvěřitelný muž. I když se narodil předčasně a musel ležet v inkubátoru, kvůli čemuž v dospělosti trpí retinopatií, ve svém životě si plní sny. Retinopatie je onemocnění sítnice, při kterém se poškodí cévy směřující do sítnice a v dospělosti proto lidé často nadobro oslepnou. I Marcinovi lékaři řekli, že slepota přijde již brzy.

Odjakživa měl problémy se zrakem a v současnosti si s sebou všude nosí kameru, aby pomocí jejího přiblížení mohl pozorovat svět, protože bez ní vidí jen obrysy. Marcin tvrdí, že lékaři mu v dětství nijak nepomohli a nesprávnou léčbou mu diagnózu jen zhoršili. Dnes žije z invalidního důchodu ve výši přibližně 145 eur, takže si nemůže dovolit nic navíc, ale před trvalou slepotou měl na srdci jedno velké přání. Chtěl vidět Jaderské moře.

Na chorvatské moře i památky se často díval prostřednictvím videí na YouTube, avšak neměl peníze na to, aby si mohl svůj sen splnit. Po diagnóze blížící se slepoty proto sedl na své oblíbené kolo a navzdory obrovskému zrakovému handicapu se zapřísahal, že do Chorvatska dorazí. Na své cestě ujel stovky kilometrů zejména po vedlejších cestách, protože na hlavních by kvůli zraku mohl způsobit nehodu, a štěstí se na něj usmálo úplnou náhodou na stanici v Záhřebu.

Všiml si ho tam jeden Polák, který se vracel z návštěvy rodiny v Chorvatsku, a tak ho díky polské vlajce na kole oslovil. Marcin mu radostně vysvětlil, o co se pokouší. Na mapě zjistil, že nejrychleji by se k moři mohl dostat u města Novi Vinodolski a i když chtěl vidět i Plitvická jezera, neměl dostatek peněz. V té chvíli měl v kapse jen 50 eur, což byl jeho rozpočet na celý zbytek výletu.

Doporučeno
Vyplatí se pořád jezdit za nákupem jídla do Polska? Jeli jsme to zjistit! Ceny těchto potravin nás šokovaly Vyplatí se pořád jezdit za nákupem jídla do Polska? Jeli jsme to zjistit! Ceny těchto potravin nás šokovaly 3. prosince 2023 6:00

Polák pomocí své sestry zveřejnil příběh Marcina na Facebooku, zaplatili mu hostel v Záhřebu a pomocí novin Index.hr nakonec jeho sen zrealizovali. Po článku se začali ozývat Chorvaté z celé země, protože chtěli Marcinovi pomoci. Nabízeli mu bezplatné výlety, jídlo či ubytování a Marcin zanedlouho cestoval po dálnici směrem k moři.

Reportér z Indexu natočil roztomilý první kontakt s mořem, do kterého Marcin skočil oblečený bez jakéhokoliv zaváhání. Pokusil se ho ochutnat a pomocí kamery si přibližoval pláž, aby si moře vychutnal naplno. Nevěděl však, že díky štědrým Chorvatům ho čeká týden plný poznávání. Měl v plánu cestu do Zadaru, Splitu a později i překvapení v podobě Dubrovniku, o kterém si vždy myslel, že je příliš daleko.

Domů
Sdílet
Diskuse