Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. července 2018 18:14
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Majitel Transgasu hodlá budovy zdemolovat. Brutalistní architekturu nahradí kanceláře

KULTURA ČESKO
Uložit Uložené

Majitel chce budovu zbourat. Nesahej mi na Trangas, volají odpůrci.

Byznys vs. architektura – 1:0. Tak by se dal ve zkratce popsat osud jedné z klasických staveb pražských Vinohrad. Komplex brutalistních, technicistních a postmoderních budov Transgas, vybudovaný v 70. letech minulého století a stojící na Vinohradské třídě, se bude bourat. Alespoň takto by si to přál jeho současný majitel, který podal žádost k demolici. Objevilo se to na úřední desce Prahy 2.

Na místě současné budovy by měl stát podle společnosti HB Reavis multifunkční objekt s kancelářemi a obchody. Novou budovu si vezme pod taktovku architektonické studio Jakub Cigler Architekti. Místo ztratí svůj původní svéráz, což se nelíbí odpůrcům, kteří za Transgas v prosinci loňského roku demonstrovali.

Majitel Transgasu hodlá budovy zdemolovat. Brutalistní architekturu nahradí kanceláře
Zdroj: Jklamo/Wikimedia Commons

Na transparentech měli mj. uvedeno „Nesahej mi na Transgas“. Klub za starou Prahu, který se 40 let staré budovy též zastal, navrhl ministerstvu kultury, aby komplex označilo jako památku, čímž by se bourání zamezilo. Toto ale neprošlo.

Na Transgas se proto nejspíš sahat bude, a to už možná v polovině srpna tohoto roku, 20 dní od podání oznámení, kdy by mohla demolice budov započít. Sporná socialistická budova pak bude podle odhadů plně nahrazena novými architektonickými kusy zhruba na začátku roku 2021.

Domů
Sdílet
Diskuse