Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. července 2018 15:08
Čas čtení 0:00
Sona O.

Japonské město Iga trpí nedostatkem ninjů

ZAJÍMAVOSTI JAPONSKO
Uložit Uložené

I když dnes ninja bojovníci patří spíš k historii, jejich rodné město Iga stále organizuje tematické festivaly.

Stát se bojovníkem ninja můžeš i dnes. Stačí, když absolvuješ cestu do Japonska, navštívíš jejich rodné město Iga nacházející se 450 kilometrů od Tokia a absolvuješ několikaletý trénink zatěžující tělo i mysl.

Japonské město Iga trpí nedostatkem ninjů
Zdroj: Youtube

Toto japonské umění určitě nepatří mezi nejlehčí zaměstnání. Není divu tedy, že se do něj mladým lidem moc nechce, a proto si raději zvolí pohodlnější práci v kancelářích. Dokonce i mnozí místní z města Iga se raději odstěhovali do Tokia či jiných větších částí. Oblast proto zápasí nejen s nedostatkem ninja bojovníků, ale i obyvatel.

Jde o malou venkovskou oblast, která pro mladé lidi nenabízí mnoho možností. Starosta Sakae Okamoto se obává, že se vzácné dědictví zcela vytratí. „Momentálně tvrdě pracujeme na tom, abychom podpořili ninja turismus. Například organizujeme koncem dubna a začátkem května ninja festival. Během tohoto období sem přijíždějí turisté i domácí. Všichni se oblečou jako bojovníci ninja a baví se. Mám však pocit, že to v poslední době nestačí.“

Japonské město Iga trpí nedostatkem ninjů
Zdroj: Youtube

Japonsko se těší poměrně velké oblibě u turistů. Ročně ho navštíví až 29 milionů lidí, ale většinou se soustředí pouze na velká města a jiné oblasti zůstávají zapomenuty.

Aby Okamoto přilákal lidi i mimo festivalu a déle než na jeden den, rozhodl se ve městě vybudovat muzeum válečníků ninja.

Pokud se však nenajdou lidé i z nové generace, kteří budou mít o tuto tradici zájem, tradice pomalu vymizí. Najít však někoho, kdo by chtěl ještě v 21. století působit jako ninja, je těžší, než to vypadá. V Japonsku totiž vládne nízká, dvouapůlprocentní nezaměstnanost.

Doporučeno
KVÍZ: Poznej, jestli jde o slavné anime, nebo o šílený vymyšlený příběh KVÍZ: Poznej, jestli jde o slavné anime, nebo o šílený vymyšlený příběh 29. listopadu 2023 18:00

Lidé si tedy z pracovních nabídek mohou skutečně vybírat. K motivaci často nestačí ani vysoký roční plat, který se může vyšplhat až na zhruba 1,9 milionu korun.

Domů
Sdílet
Diskuse