Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. září 2018 18:50
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Mladí Češi pijí výrazně méně alkoholu než v minulosti. Čas tráví raději na sociálních sítích

ZAJÍMAVOSTI ALKOHOL
Uložit Uložené

Patnáctiletí Češi a Češky se stále méně oddávají démonu jménem alkohol.

Podle výsledku mezinárodní studie vypracované Světovou zdravotnickou organizací (WHO) a HBSC (Health Behaviour in School-aged Children) ubývá v České republice dětí, které pijí alkohol. 

Rok od roku se zároveň posouvá věk, kdy se mladí Češi napijí poprvé. Na druhou stranu je podíl patnáctiletých, kteří se již několikrát opili, téměř neměnný a v konzumaci alkoholu dětmi jsme stále nad evropským průměrem. 

Tyto závěry přináší podrobná studie, která probíhala v letech 2002 až 2014 a zúčastnilo se jí 250 000 náhodně vybraných patnáctiletých chlapců a dívek.

Podle Michala Kalmana z Univerzity Palackého v Olomouci stojí za poklesem konzumace alkoholu mezi mladistvými řada faktorů. 

Mladí Češi pijí výrazně méně alkoholu než v minulosti. Čas tráví raději na sociálních sítích
Zdroj: Commons.wikimedia.org / U3144362

Dle jeho názoru jde o trend přicházející ze západní Evropy. Děti mají daleko více možností a raději než s lahví v ruce tráví čas u sociálních sítí. Zároveň se snižuje tolerance společnosti k užívání alkoholu dětmi. 

Podle studie pilo v roce 2002 alespoň jednou týdně 30 % patnáctiletých dívek a 40 % stejně starých chlapců. V roce 2014 už to bylo jen 14 % dívek a 20 % chlapců.

Doporučeno
Test nealko alkoholu ze supermarketu: Suchej únor zvládneš hladce, pokud miluješ víno. Ostatní mohou mít potíže Test nealko alkoholu ze supermarketu: Suchej únor zvládneš hladce, pokud miluješ víno. Ostatní mohou mít potíže 11. února 2024 8:00

Znatelný pokles popularity u této věkové skupiny zažil i národní nápoj. Pivo si v roce 2002 každý týden dávalo 23 % dívek a 37 % kluků. O 12 let později už to bylo 8 % dívek a 18 % chlapců.

Mladí Češi jsou pod evropským průměrem v počtu zkonzumovaného tvrdého alkoholu a slabších míchaných nápojů. 

První zkušenost s alkoholem už před třináctými narozeninami vykazovalo v roce 2002 70 % dívek a 75 % chlapců. V roce 2014 s alkoholem před třináctinami experimentovalo 25 % dívek a 28 % kluků.

Mladí Češi pijí výrazně méně alkoholu než v minulosti. Čas tráví raději na sociálních sítích
Zdroj: Pixabay.com / CC0 Creative Commons

Pokles užívání alkoholických nápojů v mladém věku však není lineární. Svého vrcholu dosahoval v roce 2010, kdy mělo s pitím zkušenost nejvíce českých dětí za celou dobu měření. Tehdy pilo týdně 33 % patnáctiletých dívek a 44 % chlapců téhož věku.

A ačkoli české děti pijí méně a začínají s alkoholem později, opíjení je pro ně stále součástí teenagerského věku.

Ze studie vyplynulo, že více než pět sklenic piva, vína či jiného alkoholu vypilo za svůj život v roce 2002 i v roce 2014 shodných 29 % dívek, zatímco u chlapců klesl podíl z 38 % na 32 %.

Domů
Sdílet
Diskuse