Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. října 2018 14:32
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Video aktivistky, která mužům do rozkroku lila bělidlo, je podvod. Jsou v něm herci a má vzbudit nenávist vůči feministkám

ZAJÍMAVOSTI FEMINISMUS
Uložit Uložené

Falešné video z ruského metra pomátlo celý svět.

Před několika týdny se na internet vyvalilo pořádně znepokojující video. Známá ruská aktivistka Anna Dovgaljuk v něm chodila metrem a trestala muže sedící příliš doširoka. Do roztažených nohou nalila roztok vyrobený z bělidla a vody. Nic netušící cestující tak nejenže polila, ale ještě jim i bez varování zničila oblečení.

V té době si téměř každý myslel, že jde o legitimní video. Záběry oběhly světová média a protože je Anna známá pro extrémní případy aktivismu a feminismu, vše působilo věrně.

Jak však informují ruská média, šlo jen o dobré herecké výkony. Vypadá to tak, že muži i aktivistka byli zaplacení s cílem vyvolat silné antifeministické reakce lidí, což se s úspěchem podařilo.

Portál EU vs Disinfo odhaluje, že video bylo poprvé publikováno prostřednictvím projektu In the Now, napojeného na velkou síť ruských médií spojených s vládou. Návaly protifeministického hněvu tak byly sice oprávněné, ale nad dobře maskovaným videem moderní propagandy.

Domů
Sdílet
Diskuse