Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. října 2018 9:08
Čas čtení 0:00
Roman Kulich

Macbook Air se dočkal faceliftu, iPad Pro okopíroval iPhone X a Mac mini útočí výkonem

TECH
Uložit Uložené

Včerejší konference Apple představila hned tři novinky v jejich zařízeních.

Apple na včerejší konferenci v New Yorku představil několik novinek, z toho tři zásadní. Macbook Air se konečně po letech dočkal nástupce, který jako jediný čekal na vylepšení technologií. IPad okopíroval design iPhonu X, byl tak ochuzen o home button, a překvapil i Mac mini.

Po letech čekání

V Applu se konečně rozhoupali a zaměřili se na milovaný Macbook Air, který několik posledních let stál ve stínu pravidelně aktualizovaného Macbooku Pro.

Nový Macbook Air se dočkal 13,3palcového retina displeje s rozlišením 2560 × 1600 pixelů a upustil tak od svého původního 1440 × 900 rozlišení, které je v posledních letech opravdu nedostačující. A i zde se konečně objevuje vytoužené Touch ID.

Uvnitř najdeme dvoujádrový procesor osmé generace, Intel Core i5 o frekvenci 1,6 GHz.

Základní SSD úložiště začíná na 128 GB, avšak s možností upgradu až na 1,5 TB.

Operační paměť byla stanovena na 8 GB, rozšíření je možné i zde, a to na dvojnásobek.

Macbook Air se dočkal faceliftu, iPad Pro okopíroval iPhone X a Mac mini útočí výkonem
Zdroj: Apple

Jednou z hlavních předností Airu byla vždy jeho velikost a skladnost. Proto vás určitě potěší fakt, že jeho nová verze je o 17 % menší a váží pouze 1,25 kilogramu.

Dostupný bude hned ve třech barevných variantách – zlatá, vesmírně šedá a stříbrná.

Základní verze Macbooku Air se 128 GB vás vyjde na 35 990 Kč (1 387 eur), 256GB verze pak na 41 990 Kč (1 618 eur). Dostupný bude již začátkem příštího měsíce.

Spekulace se potvrdily

Poslední měsíce se spekulovalo o tom, zda se nový iPad Pro opravdu dočká obdobného faceliftu, jako má nová série iPhonů. Včera tato informace byla potvrzena a vypadá to skvěle. Už i iPad Pro přišel o legendární home button a dočkal se tak Face ID.

Co ale poměrně překvapilo, je nový konektor.  Apple upustil od svého lightning konektoru a v novém iPadu tak najdeme USB-C. Dočkáme se této změny i v budoucích iPhonech?

Macbook Air se dočkal faceliftu, iPad Pro okopíroval iPhone X a Mac mini útočí výkonem
Zdroj: Apple.com

Nové iPady Pro budou k dostání hned ve dvou velikostech. Menší varianta si polepšila na 11 palců a větší zůstává na svých původních 12 palcích.

Apple si uvědomuje velikost dat, které se postupně zvětšují. Proto si můžete vybrat 64, 256, 512GB a překvapivě i 1TB verzi.

Uvnitř najdeme 12Mpx fotoaparát s clonou f/1.8. Nově dokáže natáčet 4K video při 60 FPS.

Apple si u nového iPadu věří v jeho výkonu. Nový procesor A12X by měl přinést zlepšení výkonu až o 90 %.

Apple se dokonce lehce opřel do Microsoftu tvrzením, že nový iPad Pro má 2× rychlejší grafické prostředí než například Xbox One S.

11 palcový iPad Pro vás vyjde na 22 990 Kč (886 eur) a 12 palcový na 28 990 Kč (1 117 eur).

Nebojí se ani ten nejmenší

Apple nestojí pozadu ani se svým Mac mini. I ten se dočkal novinek, které stojí za povšimnutí.

Předchozí generace byla limitována 16 GB RAM, nově si lze Mac mini upgradovat až na 64 GB. Apple tím cílí na náročnější uživatele, kteří nechtějí investovat do iMacu, a zároveň chtějí kompaktnost, kterou jim mini může nabídnout.

K rozšíření došlo i v úložišti, které má nyní strop až u velikosti 2 TB.

Apple sází na konektivitu. Nový Mac mini obsahuje velké množství portů. Kromě Ethernetu a dvou USB-A portů zde najdeme hned čtyři USB-C porty, které se u Applu postupně stávají standardem.

Macbook Air se dočkal faceliftu, iPad Pro okopíroval iPhone X a Mac mini útočí výkonem
Zdroj: Apple.com

A kolik si máte připravit? Nejlevnější varianta vás vyjde na 23 990 Kč (924 eur), verze pro náročnější uživatele pak na 32 990 Kč (1 271 eur).

Domů
Sdílet
Diskuse