Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. listopadu 2018 9:35
Čas čtení 0:00
Tomáš Blahuta

Sonda překonala rekord, ještě žádná nebyla tak blízko ke Slunci

TECH VESMÍR
Uložit Uložené

Překonal se rekord a skončila i jedna dlouhá éra.

V červnu jsme vás informovali o nové misi z dílny NASA. Středem pozornosti se stalo nové zařízení Parker Solar Probe. Právě ono mělo překonat všechny dosavadní rekordy a přiblížit se ke Slunci více než všichni předchůdci. A podařilo se.

Sonda překonala rekord, ještě žádná nebyla tak blízko ke Slunci
Zdroj: NASA/JHUAPL

V úterý se sonda dostala ke Slunci na vzdálenost téměř 43 000 000 kilometrů, což je nejblíže v dějinách. Očekává se, že kolem roku 2025 dosáhne úctyhodnou rychlost až 692 000 kilometrů za hodinu. Zároveň začíná s výzkumem naší nejbližší hvězdy.

Ve vesmíru však došlo ještě k jedné události. Družice Kepler, o které jste alespoň jednou v životě slyšeli či četli, byla od roku 2009 pro vědce mimořádně užitečná. Na Zemi posílala záběry tisíců hvězd a zároveň se jí podařilo objevit velké množství exoplanet. Konkrétně 2 600. Avšak všechno má svůj konec, a proto své vesmírné dobrodružství ukončila i ona.

Sonda překonala rekord, ještě žádná nebyla tak blízko ke Slunci
Zdroj: NASA/Wendy Stenzel/Daniel Rutter

V úterý jí definitivně došlo palivo a završilo se tak několik let trvající práce významného zařízení. Samozřejmě, lov cizích planet nekončí. Výzkumníci mají k dispozici další technologická zařízení a s nimi objevují další várky těles z různých končím vesmíru.

Domů
Sdílet
Diskuse