Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. listopadu 2018 13:05
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

Pán prstenů byl označen za rasistické dílo, údajně diskriminuje skřety

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Tolkienova tvorba si odnesla menší dávku kritiky. Oprávněně?

Možná jsi už v průběhu let zaslechl pošetilé teorie o tom, že knižní trilogie Pána prstenů je alegorií, která útočí na východní říši zla, a tedy Rusko. Nejnověji nás podobně šílenými tvrzeními pobavil i americký autor sc-fi a fantasy Andy Duncan. Ten měl podle DailyMailu označit sérii Pána prstenů za rasistickou.

Jako důvod uvedl, že některé rasy včetně skřetů, jsou v díle popisovány jako výsostně špatné a podřízené. „Je těžké nepovšimnout si, že v opakovaných představách Tolkiena jsou někteří lidé a rasy horší než ty druhé,“ cituje ve své publikaci autora DailyMail. Duncan k celému tématu dodává, že z dlouhodobého hlediska má podobné vnímání zničující následky pro společnost.

Pán prstenů byl označen za rasistické dílo, údajně diskriminuje skřety
Zdroj: New Line Cinema

Podle autora mnozí Sauronovi podřízení museli pod jeho vládou konat zlo jen proto, aby sami nepřišli o život. Duncanovi vadí, že většina stvoření si nemohla vybrat vlastní úděl. Při svých tvrzeních zašel tak daleko, že Tolkienův náhled na skřety přirovnal k aktuální situaci v USA a k Trumpově postoji k imigrantům na hranici s Mexikem.

„Je jednodušší démonizovat své protivníky, než se je snažit pochopit a porozumět komplexnosti jejich chování, jako například uprchlíkům snažícím se legálně či ilegálně překročit jižní hranice USA,“ prohlásil Duncan.

Samotný Tolkien však podle mnohých expertů z literární oblasti a také dle vyjádření společnosti Tolkien Society nenáviděl rasismus, přičemž v minulosti hrdě kritizoval nacisty a Hitlera. Rasy, které do svých příběhů implikoval, tedy určitě nemohly sloužit jako prostředek nenávisti.

Domů
Sdílet
Diskuse