Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. listopadu 2018 12:41
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Usvědčený americký vrah se přiznal k dalším 90 vraždám. Čeká ho titul nejhoršího sériového vraha v dějinách USA?

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Samuel Little už ve svém věku nemá co ztratit.

Ve Spojených státech amerických se zřejmě bude přepisovat smutná historie. Na první pohled ničím neobvyklý stařík na invalidním vozíku s bídným zdravotním stavem se však náhle začal americkým úřadům přiznávat, že za poslední desetiletí vraždil po celé zemi.

Samuel Little by se po přiznáních a následném ověření všech případů mohl stát nejhorším sériovým vrahem v historii Spojených států, přičemž už v této chvíli policisté dokázali ověřit a spojit muže s 34 nevyřešenými vraždami.

Little pocházel z chudé rodiny a kdysi se živil jako boxer. Se svými 190 centimetry naháněl v mládí strach, a tak vstoupil do boxerského ringu, kde se mu nijak speciálně nedařilo a nedokázal se probojovat před světla reflektorů. Přesto začal svou obrovskou sílu využívat, naneštěstí k nechutnému vraždění.


Policisté ho z prvních vražd začali podezřívat už v 80. letech, jenže technika tehdy nebyla ani zdaleka na takové úrovni jako dnes. Jak dokazují mnohé případy nesprávné usvědčených lidí z minulosti, člověk se nemohl tak docela spoléhat ani na vzorky DNA, a tak Little spravedlnosti unikl. V Los Angeles spustil svou vraždící sérii v letech 1987 až 1989, což ho nakonec stálo svobodu.

Boxer se v posledních letech před zatčením a nástupem do vězení očividně prodíral životem, protože ho policisté našli v útulku pro bezdomovce v Kalifornii. Do rukou zákona se proto dostal až v roce 2014, přičemž soud mu nakonec vyměřil doživotní trest za zmiňované tři vraždy.

Little však navázal spolupráci s texaským prokurátorem Bobbym Blandem a rangerem Jamesem Hollandem, protože chtěl být z kalifornského vězení přemístěn. Uvědomuje si svůj pokročilý věk a chabý zdravotní stav, před prokurátorem z Texasu se postupem času rozhovořil o všech svých skutcích.

Přiznal se k vraždě v texaském městě Odessa z roku 1994 a po dlouhém výslechu z něj vypadávaly i přiznání k desítkám vražd v období let 1970 až 2005. Americké úřady v prohlášení řekly, že Little má i v pokročilém věku velmi dobrou paměť. Nevzpomíná si sice na konkrétní data, ale prý si dokázal přesně vybavit, v jakém autě seděl při konkrétní vraždě.

Dohromady se Little přiznal až k 90 vraždám po celých Spojených státech, přičemž FBI ho zatím dokázala usvědčit z 34 z nich. Pokud se ptáš, jak je vlastně možné, že zabil tolik lidí a nikdy mu na to nikdo nepřišel, vyšetřovatelé mají i výmluvné vysvětlení. Bývalý boxer se zaměřoval zejména na prostitutky či drogově závislé ženy.

Nejčastěji své oběti omráčil a pak uškrtil, takže při prohlídce těl nebyly nalezeny žádné střelné rány či znaky vnějšího násilí.

I s přihlédnutím k tomu, že mnoho mrtvých bylo drogově závislých, vyšetřování vražd skončilo dříve, než vůbec začalo. Smrt byla označena za předávkování a těla často nebyla dlouhé měsíce identifikována, a tak byly vraždy odsunuty na vedlejší kolej.

Momentálně drží titul nejhoršího sériového vraha v celé historii Spojených států amerických Gary Ridgway. Možná ho znáš jako „vraha od Zelené řeky“, jehož usvědčili ze 49 vražd.


Svou přezdívku získal od médií, protože první těla obětí byla nalezena právě v Zelené řece, a tedy Green River. Způsob vraždění se od bývalého boxera Littlea moc nelišil. I Ridgway si vybíral převážně prostitutky či drogově závislé ženy, často dokonce ve věku okolo 16 let.

Samuel Little už z vězení nikdy v životě nevyjde, což mu zřejmě vyhovuje. Ve svém bídném zdravotním stavu bude dostávat adekvátní péči. Není známo, zda se v něm nakonec po letech ozvaly výčitky svědomí, ale pokud se všechna přiznání potvrdí, možná jen chtěl před smrtí převzít titul nejhoršího sériového vraha právě od Ridgwaye.

Domů
Sdílet
Diskuse