Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. prosince 2018 6:42
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Lucembursko legalizuje marihuanu a zavádí bezplatnou MHD

ZAJÍMAVOSTI DOPRAVA MARIHUANA
Uložit Uložené

Malá evropská země se posouvá kupředu.

Lucembursko si v nedávných volbách zvolilo staronovou vládu v čele s premiérem Xavierem Bettelem. Nový premiér v parlamentu zformoval trojkoalici, která v následujících letech plánuje posunout maličkou evropskou zemi mílovými kroky dopředu.

Ve svých společných prohlášeních členové koalice potvrdili řadu reforem a změn legislativy, které plánují v blízké budoucnosti zavádět.

Zřejmě nejradikálnějším krokem bude legalizace marihuany pro rekreační účely. Nová lucemburská vláda se vyjádřila, že marihuana by v zemi měla být legální pro všechny dospělé obyvatele.


Pokud si prý člověk může bez problémů koupit alkohol, marihuana by také neměla být zakázána. Před samotnou legalizací však bude vláda diskutovat s odborníky a konzultovat celý proces licencování budoucích pěstitelů, distributorů a prodejců. Inspirovat se může v Kanadě.

Doporučeno
10 zlozvyků, které nejvíce zvedají tep řidičům a cyklistům v Česku. Který je nejhorší? | Anketa 10 zlozvyků, které nejvíce zvedají tep řidičům a cyklistům v Česku. Který je nejhorší? | Anketa 10. dubna 2024 10:00

Kdyby legalizace marihuany pro rekreační účely uspěla, Lucembursko by vyslalo silný signál ostatním členům Evropské unie. Země by se stala prvním členským státem, který by marihuanu legalizoval, a tak bychom se brzy mohli dočkat širšího trendu marihuanových reforem v zemích unie.

Vláda vidí v marihuaně i obrovský turistický potenciál, takže nadšenci konopí možná už zanedlouho získají novou dovolenkovou destinaci.

Kromě toho vláda představila svůj plán, po jehož zavedení by v zemi zmizely jakékoliv poplatky za používání veřejné dopravy.


Lucembursko plánuje již od začátku roku 2020 zavést bezplatnou veřejnou dopravu pro všechny své obyvatele. Státní rozpočet sice přijde o příjmy z jízdenek, ale ztráta nebude tak velká, protože zase ušetří na revizorech a prodejcích.

Vláda zatím nepředstavila, jak by chtěla vyřešit rozdíly mezi první a druhou třídou ve vlacích, obě se s největší pravděpodobností sloučí. Všechny veřejné autobusy i vlaky proto budou pro obyvatele jezdit bezplatně.

Domů
Sdílet
Diskuse