Přepnout do nočního režimu
Přepnout do denního režimu
Středa 8. 7. 2020 svátek má Nora

hledej na refresheru

Chceš dostávat notifikace i na tomto zařízení?
Gastro
13
Adam Novosad
11. prosinec 2018, 15:14
Uložený článek najdeš v nabídce uživatele.

Nekupuj avokáda, financuješ tak mexické drogové kartely. Vydělávají jim víc než marihuana

Oblíbená pochoutka mladé generace skrývá temné pozadí.

Adam Novosad
11. prosinec 2018, 15:14
Musíš být přihlášený/á, abys mohl/a uložit článek.
Nepodarilo sa uložiť zmeny. Skús sa nanovo prihlásiť a zopakovat akciu.

V případě že problémy přetrvávají, kontaktuj prosím administrátora.
OK
13
Uložit na později.
Uložený článek najdeš v nabídce uživatele.

Významný a michelinskou hvězdou ověnčený irský kuchař JP McMahon vyzval své kolegy restauratéry v domácím Irsku, ale i ve Spojeném království a po celém světě, aby přestali nakupovat a využívat ve svých pokrmech avokáda.

 

Poptávka po pochoutce oblíbené zejména mezi mladými lidmi začala v posledních letech stoupat tak rapidně, že farmáři v zemích jako Mexiko či Chile nedokážou nápor zvládat.

 

Kuchař upozorňuje, že pěstování avokád způsobuje odlesňování, kvůli novým farmám se ničí celé lesy, pěstování podporuje vylučování skleníkových plynů a nakonec se do hry zapojily už i mexické drogové kartely.

 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený creative simone (@creative.simone),

 

Zprávy z Mexika uvádějí, že ve více oblastech, kde se avokáda pěstují ve velkém, převzali kontrolu nad farmami nezávislých pěstitelů právě narkobaroni. Extrémní poptávka po avokádo v Kalifornii, ale i v Evropě, způsobila zvyšování cen a kartely pochopily, že se z avokáda stala cenná plodina.

 

Doplatili na to zejména farmáři z mexického státu Michoacán, kde se avokádu výborně daří a při současných cenách je jejich pěstování pro narkobarona často výhodnější než pěstování marihuany.

 

Podle odhadů dokáží kartely jako Knights Templar v Mexiku na avokádech ročně vydělat klidně i 180 milionů dolarů, což momentálně způsobilo menší vzpouru proti pochoutce. Několik restaurací ve Spojeném království a Irsku v poslední době přestalo nakupovat a servírovat avokáda i přesto, že se připravují o zisk.

 

Majitelka kavárničky Katy Brill avokádový toast vyhodila z jídelního lístku, přičemž jeden stál 8,5 libry, a týdně jejich prodala více než 1 000. Uvědomuje si však svou odpovědnost, a tak avokádo nechce v podniku ani vidět.

 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

Dear customers, we have some news for you. As of today, we will no longer be serving avocado in the yurt. This.is.not.a.joke. Controversial? Absolutely...We’re as acquainted as the next person to our weekly intake of smashed avocado toast but this is something we have thought long and hard about. Let us explain... 1. Seasonality. Locally sourced ingredients have been woven into our identity from day one. Whether it’s our home grown courgettes, apples or pumpkins, our menu flexes with the seasons as we let the produce of the Chilterns and surrounding areas inspire and inform our recipes. All our meat is sourced within 25 miles, we use local yoghurt, eggs, Chiltern rapeseed oil, to name but a few. There will always be exceptions, we do not claim never to use a pinch of an Indian spice, a drizzle of Italian olive oil, or a crumble of Greek feta. These are all beautiful things and arguably there is not a local alternative, nor would we want one. Our cooking is inspired by many of the cuisines of the world and it would be contrite to think it should be any other way. However, the sheer quantity in which avos were being consumed was making us feel uneasy as they were so at odds with our local ethos. We believe in this and want to truly practise what we preach. 2. Food miles. it doesn’t take a genius to work out that food tastes better when it hasn’t been flown 5000 miles. But more importantly, at a time when climate change concerns have never been more real, transporting ingredients in fuel guzzling planes from Central and South America, Africa and beyond just to satisfy our whim for the latest food trend, when we have a plentiful supply of perfectly delicious, nutritious food on our doorstep is just plain wrong. 3. Sustainability. The Western world’s obsession with avocado has been placing unprecedented demand on avocado farmers, pushing up prices to the point where there are even reports of Mexican drug cartels controlling lucrative exports. Forests are being thinned out to make way for avocado plantations. Intensive farming on this scale contributes to greenhouse emmisions by its very nature & places pressure on local water supplies.

Příspěvek sdílený Wild Strawberry Cafe (@wildstrawb_cafe),

Upozornit na chybu. Pokud jsi našel nedostatek v článku nebo máš připomínky, dej nám vědět.
Ohodnoť článek
15
Sdílej článek
Hodnocení tohoto článku je dostupné jen s aktivním předplatným REFRESHER+.
Předplatit
Zrušit
Při hodnocení článku nastala chyba. Zkus se nově přihlásit a znovu ohodnotit článek.

V případě že problémy přetrvávají, kontaktuj prosím administrátora.
OK
NAHORU
Dostávej nejlepší obsah mailem
Nestíháš všechno sledovat? Pošleme ti do schránky nejčtenější a nejlepší obsah.
Žádný spam. Kdykoli se můžeš z odběru odhlásit.
Posílat e-mail
Nejčtenější
Domů
Sdílet
Diskuse
Hledat
Více
Zapni upozornění a už ti nic neunikne!

Chceš vědět, co se děje, a mít přehled? Dostávej upozornění o nejžhavějších zprávách na Refresheru.

(Příklady: Hořel Notre Dame, Zemřel Mac Miller, Trailer na Avengers)
(Příklady: Sagan skončil první, Nový zákon s vlivem na moderní lidi, Dnes nás čeká zatmění slunce)
Pokud chceš, abychom ti poslali téměř všechny novinky, vyber tuto možnost.