Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. ledna 2019 15:25
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Nacisté vyvraždili 1,32 milionu lidí za 100 dní. Nejděsivější masakr z roku 1942 se snažili zatajit

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Oběti nacistického běsnění bychom si měli neustále připomínat.

Nacisté byli často lidé jako my, kteří dokázali pod tlakem zvrácené ideologie vykonat ty nejděsivější činy. Nikdy nesmíme zapomenout na to, že nacistům ve vyvražďování nevinných obětí pomáhali i studování intelektuálové či umělci, a tak si musíme neustále připomínat, že pokud si nedáme dobrý pozor, situace by se mohla klidně opakovat.

Nejnovější zjištění profesora Lewiho Stonea z izraelské Telavivské univerzity upozorňuje na to,  že jsme si dosud ani neuvědomovali nechutnou intenzitu vraždění nacistické mašinérie. Profesor Stone začal analyzovat vlakové transporty Židů do tří koncentračních táborů – Belzec, Sobibor a Treblinka.

Nacisti vyvraždili 1,32 milióna ľudí za 100 dní v roku 1942. Najdesivejšie masakre e
Nacisti vyvraždili 1,32 milióna ľudí za 100 dní v roku 1942. Najdesivejšie masakre e Zdroj: USHMM

Po přepočítání statistik objevil tříměsíční období, kdy nacisté posunuli intenzitu vraždění na vyšší úroveň. V průběhu 100 dnů pozabíjeli 1,32 milionu lidí, převážně Židů, protože chtěli svůj plán na eliminaci židovského národa urychlit.

Zvrácenost zabíjení podtrhuje fakt, že mezi lety 1942 a 1943 zemřelo nacistickou rukou celkem 1,7 milionu lidí, avšak v případě výše zmíněného stodenního období od srpna do října bylo vyvražděno 1,32 milionu lidí.

Všechny tyto zbytečné vraždy dokonce představují až čtvrtinu všech lidí zavražděných během holocaustu. Strašidelně vyznívá konstatování, které vyslovil profesor Stone na margo období po říjnu 1942. Čísla vyvražděných lidí rapidně klesala, protože už prostě nebylo dostatečné množství Židů, které by mohli zabít.

Analyzované byly údaje o transportech do koncentračních táborů, které kdysi shromáždil izraelský historik Yitzhak Arad. Získal tehdy informace o 480 deportacích z celkem 393 polských měst, takže jde o jednu z nejdetailnějších prací v oblasti.

Nacisti vyvraždili 1,32 milióna ľudí za 100 dní v roku 1942. Najdesivejšie masakre sa snažili zakrývať
Nacisti vyvraždili 1,32 milióna ľudí za 100 dní v roku 1942. Najdesivejšie masakre sa snažili zakrývať Zdroj: The U.S. National Archives

Expert Richard J. Evans z Univerzity v Cambridgi potvrdil, že vedení nacistického oddílu SS se v srpnu 1942 vyměnilo, a proto dává náhlý nárůst obětí smysl. Nacisté začali Židy zabíjet mnohem efektivněji.

Zkoumání obětí nacistického režimu je velmi náročné, protože samotní nacisté často zakrývali skutečné počty mrtvých. Lidská těla byla pohřbena, znovu vykopána, spálena a nacisté se snažili zbavit i dokumentů z koncentračních táborů, když pochopili, že se blíží prohra Třetí říše a Spojenci by mohli zjistit, jak situace vypadala v realitě.

Domů
Sdílet
Diskuse