Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. ledna 2019 7:47
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

Zkrachovalý R. Kelly: Jak se z R&B legendy stal pedofilní násilník, který týral a obtěžoval nezletilé dívky

HUDBA
Uložit Uložené

Po vydání dokumentární série Surviving R. Kelly se vynořují skutečnosti, které dělají z legendárního zpěváka budoucího vězně.

Americká televize Lifetime již v závěru minulého roku promovala krátkou dokumentární sérii s názvem Surviving R. Kelly, jejímž úkolem bylo detailně zmapovat všechna obvinění vůči známému zpěvákovi. Ještě před oficiálním vydáním jsme věděli, že půjde o velmi zásadní záležitost pro zámořský hudební průmysl, neboť R. Kelly byl jeho neodmyslitelnou součástí a první obvinění týkající se sexuálního obtěžování sahají ještě do předešlého tisíciletí.

Dnes má R. Kelly 52 let a vše nasvědčuje tomu, že čas na svobodě se mu krátí. My jsme se při této příležitosti rozhodli shromáždit všechny potřebné informace z dostupných zahraničních zdrojů a uvést tak do děje každého, kdo možná dosud nevěděl, o co jde.

Postupně si tedy představíme zpěvákovu kariéru i genezi klíčových obvinění. Dozvíš se i to, jak reagují známé osobnosti, jeho bývalí spolupracovníci a také společnosti, se kterými měl co do činění. V úplném závěru si řekneme i to, co R. Kellyho v následujícím období čeká.

V článku se dozvíš:

  • Kdo je R. Kelly
  • Co je dokumentární série Surviving R. Kelly a proč vznikla
  • Jak reagují známí interpreti
  • Jak reaguje Spotify a vydavatelství Sony Music
  • Z čeho všeho je R. Kelly obviněný
  • Co ho čeká

 

Úspěšný hudebník 20. století

Úplný začátek R. Kellyho kariéry se datuje ještě do roku 1989, kdy se svým kamarádem založil skupinu MGM. Následně se stal vítězem talentové soutěže Big Break, odkud si odnesl 100 tisíc dolarů. Po debutovém projektu Born into the 90's s kapelou Public Announcement se vydal na sólovou dráhu a v roce 1993 vydal první studiové album 12 Play.
 
To se těšilo obrovskému úspěchu a nastartovalo Robertovi kariéru jako z amerického snu. R. Kelly je součástí zámořského hudebního průmyslu už tři dekády, během kterých vydal 14 sólových projektů a na dalších třech se podílel jako spoluautor. Psal skladby pro Michaela Jacksona a jeho blízkými spolupracovníky byli The Notorious B.I.G. i Jay-Z.
 
Do dnešního dne je jeho největším hitem píseň I Believe I Can Fly, za kterou dostal 3 ceny Grammy. Byl považován za krále R&B, pop-soulu a je majitelem každé prestižní ceny pro amerického hudebníka.
 
To vše se samozřejmě projevilo i na počtu prodaných kusů a v konečném důsledku i výdělcích. Podle dostupných zdrojů prodal 75 milionů alb a singlů napříč celým světem. Pro srovnání, Michael Jackson prodal 300 milionů a The Beatles 600 milionů.

 

Dokumentární série Surviving R. Kelly

I když byl ještě donedávna R. Kelly uznávaným interpretem a ikonou své doby, po celou dobu jsme věděli, že se s ním táhnou i nepříjemné události z minulosti. Média nás už více než deset let zásobují informacemi o jeho psychických problémech souvisejících se sexuálním obtěžováním, což však není ani zdaleka všechno.

Právě tento šestidílný dokument je věnován skutkům týkajících se zneužívání. Je založen na výpovědích R. Kellyho konkrétních obětí něžného pohlaví, které ze stínu vyprávějí skutečné příběhy a nepříjemné zážitky týkající se znásilňování, pedofilie, sexuálního obtěžování, zadržování osob a psychického i fyzického týrání.

Krátká série obsahuje více než 50 rozhovorů s oběťmi, jejich blízkými, ale také známými osobnostmi jako John Legend nebo Sparkle. Cílem autorů bylo jednou provždy ukázat široké veřejnosti skutečnou tvář dnes již 52letého zpěváka, který si v žádném případě nezaslouží respekt, úctu ani uznání. Ať už má za sebou jakékoliv profesní úspěchy.

Dokument byl během tří dnů od 3. do 5. ledna 2019 odvysílán na televizi Lifetime a podle očekávání velmi rychle rozvířil vody. Z již skoro zapomenuté tématu udělal aktualitu a lidé jsou pochopitelně hladoví po spravedlnosti. Začaly se ozývat desítky dalších R. Kellyho ublížených bývalých, objevila se trestní oznámení a je jen otázkou času, kdy si bude muset jít sednout za mříže. 

Obvinění sahají do roku 1994, náznaků bylo mnoho

Ještě v začátcích své kariéry si R. Kelly vzal mladou zpěvačku Aaliyah. Veřejnosti se to celé nezdálo, a tak byl zpěvák nucen pro časopis Vibe zveřejnit oddací list. Nakonec se ukázalo, že v době sňatku měla Aaliyah jen 15 let, i když R. Kelly tvrdil, že je plnoletá. Jediným svědkem svatby byl manažer Demetrius Smith.

Přiznal, že tohoto dne svého života lituje a netajil se ani tím, že dokumenty zfalšoval. Manželství sice po čase bylo anulováno, ale fanoušci měli právem první opravdové pochybnosti o psychickém stavu úspěšného zpěváka.

Manažer Smith otevřeně říká, že byl svědkem toho, jak měl R. Kelly sex s nezletilou v autobuse, kterým cestovali po turné, a jednou mu dokonce jeho svěřenec zavolal a konstatoval, že mají problém, protože Aaliyah je těhotná.

Tímto to všechno bohužel jen začalo. Bylo jasné, že se tyto skutky dějí dlouhodobě, ale další obrovský varovný moment přišel v roce 2002. Na svět se tehdy dostalo video, kde má zvrácený R. Kelly sex se 14letou dívkou a dokonce na ni močí. Už v té době dokonce o případu psal český portál idnes.cz.

Domů
Sdílet
Diskuse