Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. května 2019 11:31
Čas čtení 0:00
Vl Mi

Velká studie ukázala úplné potlačení choroby AIDS léky, přenos mezi muži je nulový

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Přenos nemoci mezi dvěma mužskými partnery je nulový, lék virus zcela potlačuje.

Nedávno jsme tě informovali o tom, že lékaři vyléčili už několik pacientů infikovaných virem HIV. Máme tu další skvělou zprávu, studie publikovaná před pár dny ukázala úplné potlačení viru léky, po kterých již není možný přenos nemoci mezi mužskými partnery.

Studie byla provedena na 1000 mužských párech v Evropě, jeden z nich byl léčen lékem na potlačení viru, druhý muž ve vztahu byl zdravý. Vědci nezaznamenali přenos nemoci mezi partnery i přesto, že nepoužívali ochranu. Během osmileté studie se HIV nakazilo 15 mužů, ale po testech DNA se dokázalo, že měl pohlavní styk s jiným mužem, který nebyl na HIV léčen.

„Je to skvělé, fantastické. Zjištění pomůže ukončit šíření nemoci,“ řekla profesorka Alison Rodgers z University College London, spoluautorka publikované studie. „Přípravek může pomoci zastavit pandemii HIV tím, že zastaví přenos nemoci. Pomůže také řešit stigmatizaci a diskriminaci lidí, kteří nemoci čelí.“

Veľká štúdia ukázala úplné potlačenie choroby AIDS liekmi, prenos medzi mužmi je nulový
Veľká štúdia ukázala úplné potlačenie choroby AIDS liekmi, prenos medzi mužmi je nulový Zdroj: TASR/AP - Lee Jin-man

Domů
Sdílet
Diskuse