Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. května 2019 10:31
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

Útoky na židy jsou stále častější. V Německu zaznamenali nárůst o 70 %

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Násilné útoky na židy celosvětově stouply o 13 %. Největší nárůst byl pozorován v západní Evropě.

V roce 2018 bylo na světě zaznamenáno 387 útoků na židy, což je nárůst o rovných 13 %. Toto číslo přinesla výroční zpráva Kantorova centra na univerzitě v Tel Avivu. „Je stále více cítit, že židovští lidé v mnoha zemích prožívají stav nouze,“ řekla vedoucí Kantorova centra historička Dina Porat s dodatkem, že židé začínají zpochybňovat své místo ve společnosti.

Při své řeči zmínila i říjnovou střelbu v pittsburghské synagoze, kde bylo zastřeleno 11 lidí. „Jak jsme pozorovali v případě druhé hromadné střelby v americké synagoze, mnohé části světa nejsou pro židy tak bezpečné jako v minulosti“ řekla znepokojena Dina Porat.

Doporučeno
Muslima by v rodině tolerovalo 12 procent Čechů. Polovina by nepřijala ani žida Muslima by v rodině tolerovalo 12 procent Čechů. Polovina by nepřijala ani žida 31. října 2018 12:10

Ve statistice Kantorova centra se uvádí, že nárůst útoků proti židům je značný zejména v západní Evropě. V případě Německa můžeme oproti roku 2017 mluvit o 70% nárůstu a v rámci Francie až o 75% navýšení. Zpráva byla tak jako každý rok zveřejněna před izraelským Dnem památky obětí holocaustu a hrdinství.

Ariel Zuckerman z Kantorova centra je názoru, že proti antisemitismu nelze bojovat, jako by šlo jen o problém židů. Antisemitismus je totiž podle jeho názoru odrazem morálky v konkrétním státě. 

Domů
Sdílet
Diskuse