Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. května 2019 15:19
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

Černobylská havárie a její oběti, od nichž mnozí diváci odvraceli tvář

Černobylská havárie a její oběti, od nichž mnozí diváci odvraceli tvář
Zdroj: HBO
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Chernobyl od HBO je postupem epizod stále tíživější.

Text bude obsahovat spoilery z 3. části seriálu Chernobyl!

Alexej Ananenko, Valeri Bezpalov a Boris Baranov. Jména tří mužů, kteří riskovali své životy, aby v Černobylu zabránili nejhoršímu. Teplota jaderného paliva totiž po zasypání (které jsi viděl v druhé části) začala rapidně stoupat, a kdyby se žhavé palivo propálilo podlahami a dostalo se k vodě, nastal by obrovský výbuch, jaký si dokážeme jen těžko představit.

V okruhu stovek kilometrů by neměl šanci nikdo přežít a vysoká radiace by zapříčinila neobyvatelnost velké části Evropy i Skandinávie po několik stovek či tisíců let. Ananenko, Bezpalov a Berany však byli naštěstí úspěšní. Dostali se do oblasti pod reaktorem a vypustili vodu.

Černobyľská havária a jej obete, od ktorých mnohí diváci odvracali tvár
Černobyľská havária a jej obete, od ktorých mnohí diváci odvracali tvár Zdroj: HBO

Obavy profesora Legasova (Jared Harris) však neustávaly, a proto mu funkcionář Boris Ščerbina (Stellan Skarsgård) navrhl, aby se šli projít. Legasov zpočátku této reakci nerozuměl, ale Šcerbina v podání famózního Skarsgårda mu později vysvětlil, že místnost, kde se nacházeli, měla být odposlouchávat.

Krátce na to se nedaleko od nich navíc zjevila dvojice, která podle všeho představovala agenty KGB. Ještě předtím však profesor Legasov objasnil Šcerbinovi, co přesně se stane s hasiči, kteří jako první bojovali proti ohni, a jakým způsobem zřejmě své dny dožije trojice hrdinů. Ščerbinu však samozřejmě zajímalo i to, jak dopadnou oni dva.

V tomto bodě nám tvůrci jednoduchým slovním projevem vysvětlili hrůzy, které čekají jmenované nešťastníky. Ale zdá se, že tentokrát si seriálový štáb Chernobylu myslel, že obyčejné slova stačit nebudou, a proto jsme měli možnost stejně jako Ljudmilla Ignatenko nahlédnout do nemocnice v Moskvě.

Černobyľská havária a jej obete, od ktorých mnohí diváci odvracali tvár
Černobyľská havária a jej obete, od ktorých mnohí diváci odvracali tvár Zdroj: HBO

Její návštěva manžela Vasilyho ji však může vyjít v dalších epizodách ještě velmi draho. Personál ji totiž upozorňoval, aby se svého partnera nedotýkala a zakázal jí vstup do místnosti v případě, že je těhotná. Ljudmilla ale lhala a zřejmě si vůbec neuvědomila, jakému nebezpečí vystavila sebe i své dítě.

Pohled na bezvládného Vasilyho nebyl ani v nejmenším vůbec příjemný a v pozdější fázi by se dalo říci, že již nešlo o člověka, ale o ležící napůl mrtvolu čekající na svůj konec. Ulan Khomjuk (Emily Watson) zatím v nemocnici vyšetřovala celý případ, a proto musela navštívit Leonida Toptunova, Anatolije Ďatlova a Akimova.

Ulan si za svou snahu vysloužila zatčení agenty KGB a my jsme měli možnost nahlédnout na další oběti černobylské tragédie. Možná je to jen můj pocit, ale bohužel mám dojem, že Emily Watson vedle skvělé herecké dvojce Jareda Harrise a Stellana Skarsgårda mírně zaostává. Kromě toho ale nemám aktuálně vůči Chernobyl žádnou výčitku.

Děj se později opět přesunul k Černobylu. Roztavené jádro se nakonec propálilo níže a i když byla voda díky trojici hrdinů vypuštěna, k nešťastné explozi již nemohlo dojít, existovalo reálné riziko, že se palivu podaří propálit do spodních vod, čímž by došlo ke kontaminaci řeky Dněpr a vodstva Černého moře.

Černobyľská havária a jej obete, od ktorých mnohí diváci odvracali tvár
Černobyľská havária a jej obete, od ktorých mnohí diváci odvracali tvár Zdroj: HBO

Devět dní po výbuchu proto začínají práce horníků, kteří se musí podkopat pod reaktor, aby zabránili postupu paliva do spodních vod. Při podkopávání žhavého jaderného paliva (respektive kvůli teplotám 50° C) musí kopat nazí. A jak řekl vedoucí horníků, tak to přeci dělali kdysi jejich otcové. Oblečení by jim jako ochrana i tak moc nepomohlo.

Další vývoj nasvědčuje tomu že se profesor Legasov a Ulan Khomjuk nebudou moci dokázat smířit s celou situací a naopak se budou snažit o pořádné prošetření havárie, a to za jakoukoliv cenu. No a samozřejmě osud Legasova byl přímo zobrazený již v průběhu úvodní části.

Černobyľská havária a jej obete, od ktorých mnohí diváci odvracali tvár
Černobyľská havária a jej obete, od ktorých mnohí diváci odvracali tvár Zdroj: HBO

Závěr epizody se nesl v duchu smrti. Ljudmilla stojící nad hrobem Vasilyho a dalších obětí černobylské havárie bude zřejmě ještě v nejbližších částech také vystavena nemalým zdravotním problémům. Třetí část Chernobylu se nesla v pomalejším, ale o to více tíživějším (místy až vysloveně nepříjemném) duchu, během kterého jsme byli svědky fyzického utrpení lidí, které zasáhla radiace nejsilněji.

Stejně jako v případě předchozí části nemohu jinak, než hodnotit epizodu plným počtem bodů, a tedy deseti body z deseti. Tato pětidílná minisérie se HBO jednoduše skutečně vydařila a nic nenasvědčuje tomu, že by měl v příštích dvou částech nastat jakýkoliv úpadek kvality. Předposlední část budeš moci na HBO sledovat 28. května.

Domů
Sdílet
Diskuse